Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

40 Χρόνια απο την Εισβολή στην Πράγα.

>> Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008

Ανακοίνωση της ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά)Άνοιξη της Πράγας: μετά 40 έτη...

Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 40 χρόνια από την επέμβαση των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία και από τη βίαιη καταστολή του κινήματος που επεδίωκε τη θεμελίωση ενός σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, μια πλουραλιστική σοσιαλιστική κοινωνία και δημοκρατία. Κινήματος που αναπτύχθηκε με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντρ Ντούμπτσεκ, και έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Άνοιξη της Πράγας». Η προσπάθεια αυτή βρήκε την ένθερμη υποστήριξη των δημοκρατικών κινημάτων των πολιτών της Τσεχοσλοβακίας, της εργατικής τάξης, της μεγάλης πλειονότητας του τσεχοσλοβακικού λαού. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο που η Άνοιξη της Πράγας άνθισε σε μια χώρα στην οποία ο σοσιαλισμός είχε βαθιές ρίζες στο λαό και δεν είχε επιβληθεί από τον Σοβιετικό Στρατό, αλλά έπειτα από τη νίκη των κομμάτων της Αριστεράς σε ελεύθερες εκλογές.

Η Άνοιξη της Πράγας είναι ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα εξέγερσης και αμφισβήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχε αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη του κομμουνιστικού κινήματος, της αριστεράς ευρύτερα. Είχε επίσης σημαντική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις.

Η «Άνοιξη της Πράγας» ήταν η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί μέσα από την ανανέωση ο ιστορικός κομμουνισμός και ο λεγόμενος «υπαρκτός σοσιαλισμός». Οι τσεχοσλοβάκοι κομμουνιστές είχαν διακρίνει ότι χωρίς την πολυφωνία, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας από τους πολίτες, ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει.

Για τη συντριβή του, τα καθεστώτα της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας (πλην Ρουμανίας) επικαλέστηκαν τα «γενικότερα συμφέροντα του σοσιαλισμού», διατύπωσαν μάλιστα για πρώτη φορά το δόγμα της «περιορισμένης κυριαρχίας». Η πραγματική αιτία της επέμβασης ήταν ο φόβος μήπως οι ιδέες της ελευθερίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού θέσουν σε κίνδυνο την εξουσία στα ανελεύθερα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά και η διατήρηση της κρατικής ηγεμονίας της ΕΣΣΔ στη δική της σφαίρα επιρροής. Η επέμβαση κατέστρεψε την Άνοιξη της Πράγας, σήμανε όμως και την τελευταία φάση της ύπαρξης αυτών των καθεστώτων που κυβερνούσαν ερήμην και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων και της πλειοψηφίας των πολιτών δυσφημίζοντας τη μνήμη της Οκτωβριανής Επανάστασης και την ιδέα του σοσιαλισμού.

Σήμερα παντού, στον πάλαι ποτέ υπαρκτό σοσιαλισμό –που δήθεν τα σοβιετικά τανκς υπερασπίστηκαν τότε με την εισβολή– βασιλεύει σήμερα ο πιο άγριος καπιταλισμός. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμη σήμερα κόμματα της Αριστεράς που δικαιολογούν την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία και εξακολουθούν να δυσφημίζουν τον κομμουνισμό ταυτίζοντάς τον με την ανελευθερία.

Η Άνοιξη της Πράγας υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες Κομμουνιστές της Ανανέωσης που τότε, στο ΚΚΕ εσωτερικού, αγωνίζονταν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία σφράγισε τη θέση τους απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και τον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό». Σήμερα, που στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως π.χ. στη Λατινική Αμερική, αναπτύσσονται σοβαρές και ελπιδοφόρες προσπάθειες της ριζοσπαστικής αριστεράς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να οργανώσει αποτελεσματικά τους αγώνες κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, οι ιδέες και η εμπειρία της Άνοιξης της Πράγας έχουν τεράστια αξία. Η δυναμική τους παραμένει δραματικά ενεργή και σήμερα και θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη για όποια αριστερά, ιδίως την ανανεωτική, κινηματική και ριζοσπαστική, να «επαναπαύεται» πάνω στη λήθη ή σε μια «απόμακρη» άποψη για τα κρίσιμα εκείνα γεγονότα.

Η ΑΚΟΑ, από την πλευρά της, θα συνεισφέρει με τις δικές της απόψεις σ’ αυτήν τη συζήτηση. Με απόψεις και θέσεις που έχουν ευθεία καταγωγή από τις δυνάμεις, όπως ήταν το ΚΚΕ εσωτερικού, που τότε καταδίκασαν τη σοβιετική εισβολή, συμπαραστάθηκαν στο ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και άνοιξαν νέους δρόμους για την πορεία της αριστεράς. Σε περίοδο ανόδου της αριστεράς, όπως η σημερινή, όταν οι εργαζόμενοι, οι νέοι και γενικότερα οι πολίτες προσβλέπουν προς αυτήν, η αριστερά είναι υποχρεωμένη να έχει σαφή θέση για την ιστορία της.

Read more...

Μεθυλτριενολόνη, το άλλο όνομα του Πατριωτισμού.

>> Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Μια καταπληκτική ανακοίνωση της αντιεθνικιστικής κίνησης:


ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ!Πριν τέσσερα χρόνια, η δρομέας Χαλκιά εξηγούσε ως εξής την κατάκτηση του χρυσού της ολυμπιακού μεταλλίου: "Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι πρώτοι. Τα υπόλοιπα είναι για τους δεύτερους. Το αποδεικνύουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο. Το έχουμε στα κύτταρά μας και είναι το μεγαλύτερο δώρο. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Όταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στο Θεό, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου".Η κοινή γνώμη παλλόταν από συγκίνηση, η δημοσιογραφική οικογένεια καμάρωνε τη δρομέα ως επίλεκτο μέλος της (άλλοτε συνεργάτιδα του επιτελείου Τριανταφυλλόπουλου) και το (κρατικό) Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναμετέδιδε τα ιστορικά αυτά λόγια με την πρωτοποριακή υπόδειξη ότι "θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία".Το περιστατικό εκείνο δεν θα άξιζε καν μια ξεχωριστή θέση μέσα στην πινακοθήκη του ελληνικού εθνικιστικού παροξυσμού. Εκ των υστέρων όμως, αποκτά νέες διαστάσεις μετά τη διάγνωση ότι στα κύτταρα της συγκεκριμένης κυρίας, ήδη εκλεγμένης προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, δεν έρρεε μόνο το μαγικό μυστικό της πρωτιάς, αλλά και η μεθυλτριενολόνη (εκτός αν σ' αυτήν ακριβώς την ουσία οφείλεται η φυλετική μας ανωτερότητα).Η διαπίστωση της γενετικής διαπλοκής μεταξύ εθνικισμού και πρωταθλητισμού θα αποτελούσε κοινοτοπία: αυτό καθεαυτό το περιώνυμο "ολυμπιακό κίνημα" ποτέ δεν έκρυψε τη ρατσιστική του προέλευση. Διατηρεί όμως εξαιρετική συμβολική σημασία η αποκάλυψη ότι, για μιαν ακόμη φορά, η ρητορεία του έθνους ταυτίζεται με την ηθική του αθέμιτου: αυτοί είναι οι πατριώτες μας!


--
Αντιεθνικιστική Κίνηση

Read more...

Λατομείο στην κορυφή του Πελινναίου

>> Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008Απο τον Σύλλογο Οικολογίας Χίου πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Βρισκόμαστε πλέον στον αστερισμό της ¨Μπουλντόζας¨. Χιώτης των Αθηνών, επισκέπτης του νησιού μας, ανεβαίνοντας με φίλους και μεγάλη παρέα στις 11/08/08 προς την κορυφή του Πελινναίου, τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες τις οποίες και μας έστειλε.

Στο δρόμο που ανεβαίνει από Σπαρτούντα προς την κορυφή του Πελινναίου, εκεί ψηλά στην κορυφή έκπληκτοι αντίκρισαν μπουλντόζα η οποία είχε μετατρέψει την περιοχή σε νταμάρι καταστρέφοντας το ανάγλυφό της.

Μετά από αυτή την καταγγελία παρακαλούμε το δήμαρχο Καρδαμύλων κο Μελιτζάνη καθώς και το νομάρχη κο Λαμπρινούδη όπως άμεσα παρέμβουν και σταματήσουν εδώ και τώρα την παράνομη λατόμηση και καταστροφή της περιοχής του Πελινναίου.

Επιτέλους. Τα κρούσματα παράνομης και ασύδοτης καταστροφής του νησιού μας από μπουλντόζες το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει. ( Ποτάμι Αγιασμάτων, Γιόσωνας, Μαλαγκιώτης, Κονδυλώπος κτλ ) . Παρόμοιο νταμάρι λειτουργεί και στο δρόμο από Καμπιά προς Λεπτόποδα. Εκεί μπουλντόζα έχει μετατρέψει τα πρανή του δρόμου σε νταμάρι για την εκμετάλλευση σχιστόλιθων όπως άλλος φίλος μας έχει ενημερώσει...

Η ΓΣ του συλλόγου.


Read more...

Μεγαλομανία ή ο πολιτισμός των απολίτιστων.

>> Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

Αν υπάρχει ένα σύγχρονο υποκατάστατο των χαντρών και των καθρεπτών που έσειαν οι αποικιοκράτες της Δύσης, μπροστά στα μάτια των άναυδων ιθαγενών, κατά τη διάρκεια των χρόνων της αποικιακής εξάπλωσης, δεν είναι άλλο απο τα λεγόμενα "μεγάλα έργα".
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ωμούς βιασμούς του περιβάλλοντος οι οποίοι το μόνο που εξυπηρετούν είναι την ματαιοδοξία και την αγραμματοσύνη του εμπνευστή τους. Κυρίως όμως τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων φίλων του.
Δόξα συ ο Θεός, τέτοια "μεγάλα έργα" έχουμε αρκετά στο νησί μας (άχρηστοι ...ανισόπεδοι κόμβοι, τεράστιοι δρόμοι κ.τ.λ) και σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα (λιμάνια, αεροδρόμια, ημιτελή φράγματα κ.τ.λ).
Ειρήσθω εν παρόδω, νομίζω οτι το μεγαλύτερο απο τα "μεγάλα έργα" συντελείται στόν ...πολιτισμό. Με κορύφωση την παρουσία των κ.κ Κώστα Καρουσάκη και Έφης Θώδη στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" !!!

Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες, αλλα αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό, διαβάζοντας το πολύ καλό άρθρο του Αλέκου, που ακολουθεί:

Ανεύθυνοι υδατο…μάχοι!

Εν μέσω του θέρους, της περιόδου ακριβώς που η ξηρασία πλήττει ανηλεώς ντόπιους και επισκέπτες του νησιού μας, οι διψασμένοι χιώτες κατατρύχονται από τον καβγά του νυν Δημάρχου Χίου κου Βρουλή με τον εν δυνάμει υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης και σημερινό Νομάρχη κο Λαμπρινούδη.

Αφορμή της νέας μεταξύ τους διαμάχης ,το νερό. Ερίζουν απευθυνόμενοι- στους δύσμοιρους που τους εξέλεξαν- πολίτες για το ποιος και με ποιο τρόπο θα τους ξεδιψάσει πρώτος.

Ο Νομάρχης αλαζονικά διαλαλεί την πραμάτεια του, τα γιγαντιαία δηλαδή ημιτελή φράγματα, τις χαίνουσες αυτές για το περιβάλλον του νησιού πληγές που Κύριος οίδε πότε και αν ποτέ θα ολοκληρωθούν.

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος κραδαίνει το γεωτρύπανο από το οποίο όπως ανερυθρίαστα και αυτός διατείνεται θα προέλθει η λύση του υδατικού προβλήματος που διαχρονικά ταλανίζει τον τόπο.

Αμφότεροι, δέσμιοι των πολιτικών που διασπάθισαν εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των εργολάβων, θιασώτες του ίδιου υδροβόρου μοντέλου ανάπτυξης για το Νομό, επανέρχονται με νέους αυτοσχεδιασμούς να προκαλέσουν ξανά το δημόσιο αίσθημα. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Επέλεξαν να ανοίξουν ιδιότυπη προεκλογική βεντέτα με μοναδικό γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση. Σε ένα πολιτικό τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται, Νομάρχης και Δήμαρχος, θεώρησαν τη λειψυδρία, το πλέον ζωτικό για το Νομό πρόβλημα, ως προνομιακό πεδίο της στείρας μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί τη μέγιστη κατά το δυνατό συνεννόηση, αρνούνται τον ελάχιστο μεταξύ τους συντονισμό, δημιουργώντας συνθήκες για το Νομό που προσομοιάζουν με αυτές του θέατρου παραλόγου.

Το υδατικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου δήθεν κόπτονται Νομάρχης και Δήμαρχος Χίου, πρόβλημα κατεξοχήν πολιτικό που άπτεται του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης του τόπου για το οποίο οι δυο τους ομονοούν, σαφέστατα δεν περιορίζεται στη δίνη της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Είναι πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί ρήξη με τις πολιτικές και τα συμφέροντα που Δήμαρχος και Νομάρχης ως εκφραστές του συναινετικού δικομματισμού από κοινού υπηρετούν.

Πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί αντιμετώπιση στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού.

Γρίφος που οι ανεύθυνοι υδατομάχοι αδυνατούν να επιλύσουν…

Αλέκος Γαϊτάνος

Επικεφαλής ΕΑΚ

Read more...

ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΤΡΥΦΩΝΑ

>> Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

«Αν με πίστευες λιγάκι...

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι»

Hλιάδα Μπουμπάρη, τραγούδι

Παντελής Καβύρης, κιθάρα, τραγούδι

Γιώργος Παπαγεωργίου, φλάουτο

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008, 9:30μμ

ΠΟΥ: Άγιος Τρύφωνας, Νένητα

Είσοδος ελεύθερη

Μια μοναδική βραδιά-αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι οργανώνουν την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008, 9:30μ.μ., η Αίθουσα Τεχνών “Καλλιόπη” και ο πολιτιστικός σύλλογος Νενήτων “Η Βοκαριά.” Στον πανέμορφο αυλόγυρο του Αγίου Τρύφωνα, στα Νένητα της Χίου, η ζεστή φωνή της Ηλιάδας Μπουμπάρη, ο Παντελής Καβύρης στην κιθάρα και το τραγούδι και ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο φλάουτο θα μας προσκαλέσουν να “πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” και θα μας θυμίσουν πως “πάει ο καιρός.Θα ακουστούν επιλογές κύκλων τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, όπως Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς, Αθανασία, Τα Λιανοτράγουδα, Ο Μεγάλος Ερωτικός, Μυθολογία, Αντικατοπτρισμοί, Εποχή της Μελισσάνθης, καθώς και τραγούδια από το θέατρο, τον κινηματογράφο κ.ά.

Ο Κυρ-Αντώνης”, “η Μικρή Ραλλού”, η “Περιμπανού”, ο “Κεμάλ”, ένα “Αερικό” θα ζωντανέψουν κάτω από τον έναστρο Αυγουστιάτικο ουρανό για να μας μεθύσουν με λυρισμό και ποίηση. Η λιτή διασκευή για φωνή, φλάουτο και κιθάρα του Παντελή Καβύρη, μια σύγχρονη, γεμάτη σεβασμό ματιά στο γνωστό υλικό, δημιουργεί αμεσότητα και ζεστασιά και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του. Το ίδιο το τοπίο, οι αγαπημένες μελωδίες και οι εξαίρετοι μουσικοί ενδείκνυνται για να μας ταξιδέψουν στην “οδό ονείρων.”

Η βραδιά έχει τίτλο “Αν με πίστευες λιγάκι....” και ως έναυσμα τα λόγια του αξέχαστου συνθέτη: "Κύριοι σκοτώστε τη μνήμη. Ξεκινήστε από την αρχή. Μονάχα έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια θαρραλέα ένταξή μας, στους χρόνους τους μελλοντικούς ενός κόσμου, που θα γελάει κάποτε μαζί μας, γιατί μας συγκινούσαν ιδιαίτερα οι νεκροί, οι μουσικές και τ’ άστρα". (Μάνος Χατζιδάκις, Κυριακή 20 Μαΐου 1979, από τα Σχόλια του Τρίτου)

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πληροφορίες Αίθουσα Τεχνών "Καλλιόπη", Καλλιόπη Λιαδή 22710 25 189


Read more...

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP