Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

>> Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Επειδή η γνώση είναι κάτι πού όλοι πρέπει να το μοιράζονται, αποφάσισα να φτιάξω στην blogΌπερα της Πεντάρας, μία ειδική κατηγορία με βιβλία σε μορφή PDF, που βρίσκω είτε ψάχνοντας στο διαδίκτυο είτε έχω στην κατοχή μου. Αν θέλετε και σεις να βοηθήσετε σε αυτό, μπορείτε να μου στείλετε (αν έχετε) ανάλογα βιβλία για να τα "ανεβάσω" στο blog.




«Tα παιδιά είναι περίεργα. Kάνουν πολλές ερωτήσεις και περιμένουν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις ερωτήσεις ενός παιδιού. H κόρη μου μου έκανε ερωτήσεις για το ρατσισμό, όταν με συνόδεψε σε μια διαδήλωση εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση. Tα παιδιά έχουν περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι δε γεννιέται κάποιος ρατσιστής, αλλά γίνεται. Mερικές φορές. Tούτο το βιβλίο, που προσπαθεί ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις της κόρης μου, απευθύνεται στα παιδιά, που δεν έχουν ακόμα προκαταλήψεις και θέλουν να καταλάβουν. Όσο για τους μεγάλους που θα το διαβάσουν, ελπίζω ότι θα τους βοηθήσει να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δικών τους παιδιών, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικές απ’ ό,τι πιστεύει κανείς.»
Ταχάρ Μπεν Ζελούν

Ο Ταχάρ Μπεν Τζελούν γεννήθηκε στη Φεζ του Μαρόκου το 1944 και, αφού δίδαξε για μια περίοδο στα μαροκινά λύκεια, ήρθε στη Γαλλία το 1971. Ήδη πριν φύγει, στο Μαρόκο, είχε εμπλακεί στο φοιτητικό κίνημα, φυλακίστηκε. Στη δεκαετία του 1970, στη Γαλλία, άρχισε να γράφει για την εφημερίδα Le Monde, να εκδίδει μυθιστορήματα, και να αναπτύσσει μια ξεχωριστή φωνή που με ειλικρίνεια διατύπωνε τις θέσεις του πάνω στη γυναικεία σεξουαλικότητα, την ανδρική κυριαρχία και την πνιγηρή αστική ηθική με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιδράσεις. Ήταν από τους πρώτους που μίλησε για τους μετανάστες και όπως λέει και ο ίδιος «αν δεν ονομάσεις τα πράγματα, δεν υπάρχουν. Αν δεν μιλήσεις για έναν λαό, αυτός μπορεί να εξαφανιστεί».
Ανακατεύτηκε με το Παλαιστινιακό κίνημα και πολέμησε ενάντια στο ρατσισμό, υπήρξε φίλος του Ζαν Ζενέ. Ακόμη πιο πρόσφατα πήρε μέρος στον αγώνα για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών στη Γαλλία, το συνεχιζόμενο ρατσισμό και τις Ευρωπαϊκο - αραβικές σχέσεις.
Εμφανίζεται πάντα πρόθυμος να συζητήσει με σαφήνεια και χωρίς προκαταλήψεις κάθε επίκαιρο θέμα όπως αυτό του Ισλαμισμού. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ιταλική εκπροσώπηση. Εμφανίστηκε το 1973 με το μυθιστόρημα «Harrouda», ενώ το 1987 κέρδισε το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, το Goncourt, με το μυθιστόρημά του «Ιερή Νύχτα». Όμως δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή και κριτική αποδοχή που ενθάρρυνε την πορεία του’ ήταν και οι πολυάριθμοι αναγνώστες που τον διάβασαν στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το παιδαγωγικό του βιβλίο «Ο ρατσισμός, όπως τον εξήγησα στην κόρη μου», πούλησε χιλιάδες αντίτυπα και εκτίναξε τη φήμη του ακόμη περισσότερο. Ο Τζελούν τώρα μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο ένας από τους πρώτους Άραβες συγγραφείς στα γαλλικά αλλά ίσως ο πιο δημοφιλής Μαροκινός στη Γαλλία.

Download

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP