Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Αυτά τα σκουπίδια ποιός θα τα μαζέψει; Ξανά!!!

>> Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Με την ευκαιρία της "παρέμβασης" των 5 πρώην Δημάρχων (ότι θυμάται χαίρεται καθείς) σχετικά με την (πολύ σωστή) απόφαση του νυν Δημάρχου για την κατεδάφιση του εκτρώματος της οδού Λάδης, ο συμπατριώτης μας Ν. Κιουράνης, για μία ακόμη φορά, κάνει την δική του παρέμβαση για τα κάθε λογής εκτρώματα, με τα οποία νυν και πρώην δήμαρχοι "στολίζουν" την πόλη μας!!!

Το σχόλιο είναι απο την στήλη "Αληθινά", της εφημερίδας "Αλήθεια":

«Γιάννη ένα μέγα έργο του ενός εκ των 5 ξέχασες αληθινά. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ξέχασε πως η Χίος είναι νησί, αγκαλιασμένο απ’ τη θάλασσα, πως κάθε αυγή απ’ τα μικρασιατικά βουνά ξεπροβάλλει ένας λαμπερός ήλιος κι όλα γίνονται φως. Η θάλασσα παίρνει σιγά σιγά το γαλάζιο αλλάζοντας μύριες αποχρώσεις, σμήνη γλάρων φτεροκοπάνε, με γαλήνη ή με κυματισμούς πλέουν ψαρόβαρκες και άλλα πλεούμενα. Το πλοίο της γραμμής και τουριστικά υπερωκεάνια που φορτώσαμε όνειρα που βούλιαξαν με το πρώτο ανέβασμα της άγκυρας, γιατί δεν καταλάβαμε το αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν ο τουρίστας του υπερωκεάνιου να ψωνίζει σε κάθε λιμάνι... Τις νύχτες το «δρεπάνι του φεγγαριού θερίζει τ’ ασήμια της νύχτας». Αυτή την απίστευτη ομορφιά θέλησαν οι Δημοτικοί άρχοντες να τη «στολίσουν» με σιδερικά αντιγράφοντας και στηρίζοντάς τα σε πετρόκτιστη βάση 260x140x113 και το χειρότερο φωτίζοντάς τα με προβολείς ξοδεύοντας ένα απίστευτο ποσό, όχι βέβαια από την τσέπη του μπαμπά τους και βαφτίζοντάς τα «αισθητικές παρεμβάσεις», αλίμονο χάσανε οι λέξεις το νόημά τους. Είναι καιρός επιτέλους αυτά τα σιδερικά που εκθέτουν την πιο απλή αισθητική να εξαφανιστούν, μας εκθέτουν μαζί με πολλά άλλα. Δεν μπορώ όσο κι αν χτυπώ το ξερό μου το κεφάλι να καταλάβω το ξύπνημα των 5. Στη θητεία τους άφησαν άθικτα παλούκια και σήμερα ενδιαφέρθηκαν για το καρφάκι!!!».

Ας επαναφέρουμε όμως και μία ανάρτηση (που είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο) στο μπλόγκ μας, με τίτλο "ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ;"


Όχι ότι είναι το χειρότερο από τα αισθητικά σκουπίδια που «κοσμούν» την πόλη της Χίου. Το αναφέρουμε όμως γιατί αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί μας άρχοντες, την αισθητική. Το «καταπληκτικό» αυτό έργο που κοσμεί(!!!) μία εκ των νοτίων εισόδων της πόλεως (παρόμοιο, ανάλογης αισθητικής υπάρχει και στη βόρεια είσοδο), είχε κατασκευασθεί κατόπιν παραγγελίας της δημοτικής αρχής Παντελάρα. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, τέτοιου είδους παραγγελίες γίνονται κατόπιν καλλιτεχνικών διαγωνισμών (το αντίθετο δηλαδή από ότι συμβαίνει εδώ, όπου αρκεί κάποιος να δηλώσει στον δήμαρχο της αρεσκείας του, καλλιτέχνης για να του ανατεθεί η διακόσμηση της πόλης). Ο λόγος είναι απλός. Αυτής της μορφής οι εικαστικές παρεμβάσεις βαρύνουν (ως ένα σημείο) την αισθητική και των επομένων γενεών. Πέραν τούτου σηματοδοτούν και το γούστο μιας ολόκληρης πόλης στα μάτια των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών. Γιαυτό και πρέπει να κρίνονται από εγνωσμένης αξίας καλλιτεχνικές επιτροπές προκειμένου να μην έχουμε αποτελέσματα όπως αυτό της φωτογραφίας. Αρκεί να παρατηρήσουμε (ιδίως το καλοκαίρι όπου υπάρχουν και αρκετοί επισκέπτες στο νησί), την αντίδραση όσων αντικρίζουν το «έργο» αλλά και τον τρόπο που το σχολιάζουν, για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται.
Και δεν είναι άδικα τα σχόλια αφού από την πρώτη ματιά γίνεται φανερό ότι το «έργο» ανήκει στο σπουδαίο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ζωζωσαπουτζακισμού, φέροντας οπωσδήποτε και τη σφραγίδα των ή του κατασκευαστή του (ο οποίος προφανώς θα έχει σαν κύρια ιδιότητα όχι αυτή του καλλιτέχνη αλλά του ένθερμου ψηφοφόρου του συγκεκριμένου δημάρχου). Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος, μπορεί να εξυπηρετεί τον ψηφοφόρο του, το υλικό και αισθητικό κόστος όμως το πληρώνουμε όλοι. Μένει να δούμε λοιπόν ποια δημοτική αρχή θα έχει το θάρρος, εκτός από τα αστικά, να μαζέψει και τα αισθητικά σκουπίδια από την πόλη. Δεν πειράζει που κάτι μας κόστισε τουλάχιστον θα σταματήσουμε να γινόμαστε ρεζίλι.



  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP