Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Κοινό μυστικό το Ελλαντάναμο

>> Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

"Για όσους ασχολούνται πάντως με το θέμα, οι «πρακτικές» αυθαίρετης βίας των Ελλήνων λιμενικών σε βάρος λαθρομεταναστών αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια «κοινό, ένοχο μυστικό». Η τακτική της βίαιης «αποτροπής» που ακολουθούν δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Εκπαιδευμένοι στα πρότυπα των ειδικών δυνάμεων καταστολής και ενεργώντας πάντα στο πλαίσιο αόρατων «άνωθεν εντολών», οι «ράμπο» του Λιμενικού οδηγούνται συχνά σε πράξεις ακραίας περιφρόνησης προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή. Οι παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν καθημερινό πλέον φαινόμενο.Το χειρότερο είναι ότι η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στη σκοτεινή πλευρά του Ανατολικού Αιγαίου. Ετσι, ανέχονται σιωπηλά τις παράνομες πράξεις των κρατικών αρχών, ανάβοντας οι ίδιες το «πράσινο φως» για τη βίαιη εκδίωξη των προσφύγων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υψηλότατα κυβερνητικά στελέχη διακηρύσσουν πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους λαθρομετανάστες» (Ντόρα Μπακογιάννη χθες).Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, η παραγγελία του υπουργού ΥΕΝ Γ. Βουλγαράκη να διεξαχθεί ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι λιμενικές αρχές έχουν «βασανίσει» ή κακομεταχειριστεί λαθρομετανάστες, μοιάζει με την έρευνα που έκαναν οι Αρχές για τις απαγωγές των Πακιστανών. Αν θυμόμαστε καλά, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, που κατά τραγική σύμπτωση ήταν τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, οι απαγωγές δεν έγιναν ποτέ...Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αρχές του ΥΕΝ έχουν γίνει και στο παρελθόν δέκτες παρόμοιων καταγγελιών άσκησης βίας σε βάρος λαθρομεταναστών. Πάντοτε όμως, σπεύδουν, μέσω ...ΕΔΕ, να συγκαλύψουν τις συνθήκες των περιστατικών, να αμφισβητήσουν τα γεγονότα και να αφήσουν τελικά ατιμώρητους τους εμπλεκόμενους λιμενικούς.Ενα τέτοιο περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2002, έξω από τη Χίο. Ο Αφγανός Jafari Habib ήταν ο μόνος που επέζησε από τους τρεις φίλους του. Οι άλλοι βρέθηκαν πνιγμένοι στα νερά του Αιγαίου. Οι περιγραφές του, στην κατάθεση που έδωσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ, είναι συγκλονιστικές. Λέει μεταξύ άλλων ότι τους βρήκαν Ελληνες λιμενικοί σε μία βάρκα που έχανε αέρα και τους ανέβασαν στο σκάφος, όπου τους χτύπησαν με χοντρό σχοινί.Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να μπουν και πάλι στην ξεφούσκωτη βάρκα χωρίς κουπιά και τους είπαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Εκείνος μπήκε με το ζόρι, οι άλλοι τρεις φίλοι του αρνήθηκαν και τότε οι λιμενικοί τους πέταξαν βίαια στη θάλασσα."

Αναδημοσίευση απο την "Ελευθεροτυπια"
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=65865816,6386840,87877464,93801688,71668184,14277144,9765336

Όταν, τον περασμένο Αύγουστο, οι λιμενικοί της Χίου είχαν απασχολήσει το πανελλήνιο, με τον πυροβολισμό και τον συνεπακόλουθο θάνατο του επιβάτη ενός φουσκωτού το οποίο δεν σταμάτησε για έλεγχο, οι απόψεις που είχαν ακουστεί ήταν πολλές Τότε το μοναδικό κόμμα που είχε πάρει θέση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί συμπατριώτες μας (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) θεώρησαν την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος, σκληρή και άδικη προς το λιμενικό σώμα. Αρκετοί μάλιστα επετέθησαν, μέσω του τύπου, στο συγκεκριμένο κόμμα, θεωρώντας την καταδικαστική ανακοίνωση του σαν προεκλογικό πυροτέχνημα
Όπως όμως δείχνουν τα γεγονότα, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάστηκε να περιμένουν πορίσματα επιτροπών και αποτελέσματα ΕΔΕ, για να τοποθετηθούν δημοσίως. Λειτούργησαν στη βάση της κοινής λογικής. Αυτής που υπαγορεύει ότι η νοοτροπία του "μπάτσου" ζει και βασιλεύει στα σώματα ασφαλείας. Αυτής, σύμφωνα με την οποία, το «παλικάρι» που τυλίγει σε νάιλον σακούλα το κεφάλι του εξαθλιωμένου και φοβισμένου λαθρομετανάστη με την απειλή όπλου, δεν θα διστάσει να πυροβολήσει στο ψαχνό. Τώρα αν αυτός που πέφτει νεκρός είναι ψαράς, λαθρέμπορος, λαθρομετανάστης, οικογενειάρχης που πάει τα παιδιά του βόλτα αλλά έχοντας ακούσει πολλά τρέπεται σε φυγή, τι σημασία έχει; Σάμπως ο θύτης γνωρίζει την ταυτότητα του θύματος; Και να την εγνώριζε; Τον έχει διορίσει κανείς δικαστή;
Αυτή ακριβώς είναι και η απάντηση στο ερώτημα πολλών «Γιατί πληρώνουμε τα σώματα ασφαλείας;». Φαίνεται πως ο καθένας τα πληρώνει για διαφορετικό λόγο. Αν ο προορισμός τους είναι οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί τότε- με δεδομένη μάλιστα την υπάρχουσα οικονομική κρίση- δεν χρειάζεται να πληρώνουμε επαγγελματίες του είδους. Μπορούμε και μόνοι μας. Αρκεί να μας προμηθεύσει το κράτος από ένα πιστόλι. Θα είναι πιο οικονομικό. Θα εκμεταλλευτούμε και την (άχρηστη μέχρι στιγμής) στρατιωτική μας εκπαίδευση. Ο καθένας από μας μπορεί να γίνει παλικαράκι της φακής, με το πιστόλι στο χέρι απέναντι στην εξαθλιωμένη έγκυο λαθρομετανάστρια.
Το δύσκολο είναι άλλο. Αυτό για το οποίο, σύμφωνα με το σύνταγμα, πληρώνονται τα σώματα ασφαλείας:
Να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με οποιοδήποτε κόστος.
Να είναι εκπαιδευμένοι τόσο καλά που να χρησιμοποιούν το όπλο μόνο ως απολύτως έσχατο μέσο.
Να μην καταχρώνται την εξουσία που τους εκχωρεί η κοινωνία.
Και πολλά άλλα τα οποία οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ούτε καν ακούσει.
Για οτιδήποτε άλλο είπαμε, μπορούμε και μόνοι μας να επιβάλουμε το νόμο της ζούγκλας. Δεν χρειάζεται να ξοδευόμαστε.

Θα μου πείτε τώρα «μήπως είναι πολλά αυτά που γυρεύουμε από αυτούς τους ανθρώπους;». Μπορεί. Πάντως δεν τους υποχρεώσαμε εμείς να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Ο καθένας ακολουθεί το δρόμο που διαλέγει και είναι υπόλογος για τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις του.


  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP