Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Γεννοβολάει απ’ ότι φαίνεται στον κόλπο της Γέρας το ψάρι – δηλητήριο «λαγοκέφαλος». (Αναδημοσίευση απο το ΑΙΠΕ)

>> Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Έρχεται απ’ τις τροπικές θάλασσες έχει ασημί – κυανό χρώμα, με μαύρες κηλίδες στη ραχιαία του πλευρά χωρίς λέπια. Περιέχει την δηλητηριώδη ουσία τετραδοτοξίνη, που προκαλεί ακαριαία το θάνατο σε 10 λεπτά

Τα μάτια μας δεκατέσσερα στην αγορά ψαριών καθώς επιστήμονες ιχθυολόγοι εντόπισαν λαγοκέφαλο 15 μόνο εκατοστών στον κόλπο της Γέρας, που σημαίνει ότι το ψάρι αυτό δηλητήριο γεννοβολάει στην περιοχή.
Το ψάρι αυτό έχει ασημί-κυανό χρώμα και μαύρες κηλίδες στη ραχιαία του πλευρά, χωρίς λέπια, ενώ τα τέσσερα μπροστινά δόντια του είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα. Εξαιτίας της δηλητηριώδους ουσίας που περιέχει, εάν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αφού προκαλεί μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια στο κυκλοφορικό σύστημα.
Ο λαγοκέφαλος ήρθε στις θάλασσες μας απ’ τα τροπικά κλίματα, όπου οι εκεί ψαράδες τον γνωρίζουν και δεν καταναλώνουν το συγκεκριμένο ψάρι.
Ο ιχθυολόγος Γ. Μπατζάκας καθηγητής του Πανεπιστημίου αιγαίου του Τμήματος Επιστημών της θάλασσας τονίζει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον στις θάλασσές μας και τόσο μικρά ψάρια, αφού κάποιος ερασιτέχνης ψαράς που δεν τα γνωρίζει μπορεί να τα μαγειρέψει και τότε ο κίνδυνος για τη ζωή του να είναι πολύ μεγάλος. «Υπάρχει μια ουσία η τετραδοτοξίνη στο ψάρι αυτό, που όταν καταναλωθεί από τον άνθρωπο χτυπάει κατευθείαν στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ακόμη και μέσα σε δέκα λεπτά». Λεπτομέρειες για το θέμα δημοσιεύονται σήμερα στην ΑΛΗΘΕΙΑ.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP