Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Η ευρωπαϊκή κρίση είναι ένα δώρο στην κομμουνιστική αριστερά;

>> Σάββατο 29 Μαΐου 2010


Η οικονομική πορεία της Ευρώπης, οδηγεί αναγκαστικά στην άνοδο της κομμουνιστικής αριστεράς.


Αυτός είναι ο ισχυρισμός που προβάλλει ο Ambrose-Evans Pritchard σε άρθρο του στη Telegraph, και παρά το ότι ακούγεται ως υπερβολή, αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει την πιο σύγχρονη «εμπροσθοφυλακή» της όλης σκέψης γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση. Το άρθρο πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε, και η ουσία του έχει ως εξής:

Η λιτότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα, ή οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, περικόπτοντας τις δαπάνες και μειώνοντας το ΑΕΠ τους. Η μόνη πραγματική λύση θα ήταν η ποσοτική ελάφρυνση με λίγο πληθωρισμό, κάτι το οποίο οι Γερμανοί δεν θα δέχονταν ποτέ. Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια των χρόνων, η Γερμανία έχει επιβαρύνει τα δομικά προβλήματα της ΕΕ, κρατώντας τα ημερομίσθια χαμηλά, και συνεπώς αυξάνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Εν ολίγοις, η δεξιά συνταγή δεν πρόκειται να πετύχει, οπότε ανακύπτει μια μοναδική ευκαιρία για την κυριαρχία της αριστεράς.

Η διαρκής ύφεση έχει ήδη βλάψει την αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών που κυβερνούν στη Πορτογαλία. Το κομμουνιστικό κόμμα PCP, καθώς και οι Μαοϊκοί και οι Τροτσκιστές του αριστερού μπλόκ, έλαβαν συνολικά το 18% των ψήφων το Σεπτέμβριο του 2009, αφήνοντας μόνο του τον πρωθυπουργό Jose Socrates να προσπαθεί να επιβάλλει λιτότητα μέσω μιας ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κομμουνιστής ηγέτης Jerónimo de Sousa δήλωσε πρόσφατα πως η χώρα του έχει καταντήσει προτεκτοράτο των Βρυξελλών, δηλώνοντας υποταγή στην ΕΕ εξαιτίας οικονομικών εκβιασμών. Θύμισε μάλιστα τον εμφύλιο πόλεμο του 1383, όταν η χώρα συσπειρώθηκε για να διώξει τους ξένους καταπιεστές από τα πορτογαλικά ιερά χώματα.

Και η Πορτογαλία δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν το Rifondazione Comunista της Ιταλίας, η Izquierda Unida της Ισπανίας, το γαλλικό Parti Anti-Capitaliste του Olivier Besancenot, και η γερμανική Linke. Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για έναν πανευρωπαϊκό αριστερό ξεσηκωμό εναντίον της ΟΝΕ, η αριστερά είναι η μόνη που προβάλλει μια κατανοητή και λογική κριτική εναντίον των λαθών της νομισματικής ένωσης, και μια εξήγηση στο γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση μέχρι να δημιουργηθεί μια πλήρης δημοσιονομική ένωση, με τα όσα προβλήματα προκύψουν.

Business Insider

Το πλήρες άρθρο του Ambrose-Evans Pritchard, εδώ:

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/7756879/Europes-deflation-torture-is-a-gift-to-the-Far-Left.html

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP