Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Εκθεση γλυπτών του Έβη Χρήστου στο Πήλιο

>> Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

«ΣΙΔΗΡΟΓΡΑΦΙΕΣ»
ΈΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΈΒΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΑΠΟ 1 ΩΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΧΟΡΤΟ, ΠΗΛΙΟΥ



Από την Παρασκευή, 1 Αυγούστου ως την Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008, στον εκθεσιακό χώρο του Λαϊκού Μουσείου του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Ιδρύματος Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου, στο Χόρτο του Πηλίου, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση γλυπτών του Έβη Χρήστου, με θέμα «Σιδηρογραφίες».

Η Ιστορικός Τέχνης Έφη Παπαευθυμίου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, γράφει για την δουλειά του Χρήστου:

«Ο κόσμος του Έβη Χρήστου είναι ένας κόσμος ποιητικός και πρωτότυπος, που απογειώνει τη φαντασία και διεγείρει το συναίσθημα του θεατή, κοινωνώντας του ταυτόχρονα, την αίσθηση μιας ξεχωριστής αντίληψης και αλήθειας.

Ο Χρήστου είναι ένας μορφοπλάστης που δημιουργεί τα πλάσματά του με εκπληκτική δεινότητα και στη συνέχεια τους εμφυσά πνοή, ώστε τα έργα του να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ψυχή και «ζουν» μια δική τους ζωή. Μέσα σε μία κοινωνία κατανάλωσης, χωρίς ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, αλλά για τα αντικείμενα προβολής του και μόνο, ο Έβης Χρήστου αναζητά την πρώτη ύλη του εκεί που οι άνθρωποι συσσωρεύουν ό,τι δεν τους χρειάζεται πια, ό,τι δεν συμβαδίζει με την εικόνα ενός άφθαρτου και γυαλιστερού πλούτου.

Τα έργα του «ταπεινά» ως προς την πρώτη ύλη, είναι εξόχως ανθρώπινα, ποιητικά, έμψυχα, τρυφερά και εμπνευσμένα. Παίρνει το «άχρηστο», αυτό που απορρίπτουμε και το μεταπλάθει, δίνοντάς του μία δυνατότητα πέρα από το συμβατικό. Τα έργα του γίνονται σύμβολα μιας ενέργειας ψυχικής που είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε, γνωρίζοντας το ίδιο αυτό κομμάτι του εαυτού μας , αυτό που αρνούμαστε, αυτό που απορρίπτουμε μέσα στην καθημερινή ζωή, και εκεί ακριβώς έγκειται η εκφραστική δύναμη της τέχνης του να μας κινεί συναισθηματικά.

Όταν κοίταξα για πρώτη φορά το έργο του αναρωτήθηκα: «Πώς είναι δυνατόν να κρυβόταν τόση ποίηση και ομορφιά μέσα στα παλιοσίδερα;» Αλλά μήπως αυτή δεν είναι η λειτουργία του καλλιτέχνη; Να «βλέπει» ποιητικά και να αναβαθμίζει μέσα από το έργο του και την δική μας «όραση» προς μία κατεύθυνση περισσότερο εσωτερική».

Βιογραφικό: Ο Έβης Χρήστου κατοικεί μόνιμα στη Χίο από το 1989 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου σε σκηνογραφίες, κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, στον «Οδυσσεβάχ» της Ξ. Καλογεροπούλου, στο «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, στον «Φιάκα» του Δ. Μισιτζή, στο έργο «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» του Δ. Αβδελιώδη και τη «Χαμένη Κούκλα» του Α. Σάστρε. Έχει κάνει εκθέσεις στη Χίο, την Αθήνα και τη Μυτιλήνη και έχει συμμετάσχει με έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Χίο. Αυτή είναι η έκτη ατομική του έκθεση όπου παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά, μία νέα ενότητα γλυπτών από οξειδωμένα μέταλλα.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP