Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΕΙΜΑΙ ΔΕΚΑΕΞΑΡΗΣ, ΣΑΣ ΓΑΜΩ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ!

>> Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αξίζει τον κόπο αυτές τις μέρες, να στηθεί κάποιος έξω απο τα βιβλιοπωλεία! Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας δεκαεξάρικα παιδιά (απόφοιτους της Β' Λυκείου κατα κύριο λόγο) να αγοράζουν μετά μανίας βιβλία!
Για τις ελεύθερες ώρες του καλοκαιριού θα σκεφθεί κάποιος αφελής! 
Ποιές ελεύθερες ώρες; Ποιού καλοκαιριού;
Είναι τα αθώα θύματα της άθλιας κοινωνίας που φτιάξαμε δήθεν γιαυτά! Ετοιμάζονται να θυσιάσουν το μοναδικό καλοκαίρι των 16 χρόνων τους, αποστηθίζοντας κάθε λογής αθλιότητα που θα τούς χρειαστεί για να "πετύχουν" στίς πανελλήνιες! Και μετά; Ποιός τούς χέζει! Η ατομική και συλλογική ματαιοδοξία ικανοποιήθηκε! Άλλος ένας υποψήφιος άνεργος, που θα πεθάνει πρίν προλάβει να πάρει το προνοιακό επίδομα που του ετοιμάζουν για σύνταξη!
Όχι! Οι σακούλες με τα βιβλία που κραδαίνουν τα παιδιά, βγαίνοντας απο το βιβλιοπωλείο, δεν περιέχουν λογοτεχνία! Που τέτοια τύχη. Ίσως ποτέ στη ζωή τους να μην νοιώσουν αυτό το εφηβικό σκίρτημα της καρδιάς που μόνο ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να περιγράψει. Ούτε καν θα το διαβάσουν!
Σχολικά βοηθήματα περιέχουν. Απ' αυτά που θα κάνουν ακόμη πιο πλούσιο τον Σαββάλα ή τον Πατάκη, κυρίως όμως τον φροντιστή!
Ας μην μένουν λοιπόν με ανοικτό το στόμα οι χάνοι μικροαστοί, βλέποντας τα παιδιά τους να καίνε την Αθήνα! Είναι γιατί τούς στέρησαν (τούς στερήσαμε) τα καλοκαίρια του Έρωτα!
Είναι γιατί σαν ηλίθιοι πανηγυρίσαμε με τις ερωτοβόρες "πρωτιές" τους!
Είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφει στο άρθρο του που ακολουθεί, ο Αλέκος Γαϊτάνος:



Έλεος πια με τις πρωτιές στις εξετάσεις. Φτάνει πια.



Με απόλυτη συνέπεια τουλάχιστο ως προς αυτό, το Υπουργείο Παιδείας -ακόμα και θρησκευμάτων- ανακοίνωσε τις βαθμολογίες στα γραπτά των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.    
Οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί, αρμόδιοι για τη διόρθωση των γραπτών, υπερέβαλαν εαυτούς, τα αποτελέσματα δόθηκαν στην ώρα τους, το σκηνικό επιτέλους έτοιμο, η ώρα της κρίσης για τους πάντες έφθασε.
 Τα διατεταγμένα παπαγαλάκια της μαζικής αποβλάκωσης στις θέσεις τους. Τα κοινότοπα ευχετήρια των πολιτικάντηδων δίνουν και παίρνουν. Περιχαρείς οι πάσης φύσεως εντεταλμένοι υπάλληλοι του υπουργείου παραθέτουν συγκριτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την επιτυχή έκβαση της όλης διαδικασίας και τέλος η δημοσιοποίηση των ονομάτων των άριστων με βάση το βαθμό πρόσβασης τους στα πανεπιστήμια. Η ώρα της επιβράβευσης να δρέψουν τα παιδιά τους καρπούς μιας επίπονης προσπάθειας που ξεκίνησε από τότε που αυτά θυμούνται τον κόσμο.
Ταξικό και άθλιο το εξεταστικό- κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, συνθλίβει τη νιότη και τη ζωντάνια των παιδιών μας, τα θέλει από την κούνια τους ακόμα πειθήνια στρατιωτάκια, τα διαπαιδαγωγεί με βάση της αρχές της ανταγωνιστικότητας και του ατομικισμού, προτάσσει το ατομικό έναντι του συλλογικού, επιβραβεύει τους νικητές και στέλνει στον καιάδα της ανυποληψίας τους χαμένους, αυτούς που ο βαθμός πρόσβασης τους δεν τους δίνει κανένα εισιτήριο εισόδου στις σχολές.
 Με πηχυαίους τίτλους ο τοπικός τύπος κατά τα πρότυπα των κεντρικών Μ.Μ.Ε, θριαμβολογεί για τις πανελλαδικές πρωτιές μας στις εξετάσεις, παραβλέποντας να  προβάλλει ταυτόχρονα και να τις συσχετίσει με άλλες- καθόλου τιμητικές- πρωτιές που έχουμε στην παραπαιδεία, στην οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών και στην κυριολεκτική εξουθένωση των παιδιών μας.
 Τα παιδιά μας, άριστοι ή όχι, τα μεγάλα θύματα αυτού του απάνθρωπου εκπαιδευτικού συστήματος, ολοκλήρωσαν μια μεγάλη προσπάθεια για την οποία είναι άξια συγχαρητηρίων. Είναι η αρνητική οικονομική συγκυρία που δυσχεραίνει περισσότερο το γκρίζο τοπίο στο οποίο καλούνται να δώσουν τους νέους αγώνες για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους προοπτική.
Ο αγώνας για ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, για ένα δημόσιο σχολείο που να παρέχει αυτοτελείς γνώσεις, κέντρο συλλογικής δράσης και δημιουργίας, με παιδιά χαρούμενα, για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους χωρίς εξετάσεις, παραμένει στο επίκεντρο της κοινωνικής διεκδίκησης με τη νέα γενιά μπροστάρη σε αυτόν τον αγώνα.
Να σταματήσουμε πια να βαυκαλίζουμε εαυτούς και αλλήλους με ανούσιες θριαμβολογίες , κενές οποιουδήποτε ουσιαστικού περιεχομένου. Δεν περικάθησε για άλλη μια φορά επί των κεφαλών μας εδώ στη Χίο η θεία φώτιση για να έρθουμε πρώτοι στις εξετάσεις. Επιτέλους δεν είμαστε ο περιούσιος λαός.
Έλεος πια με τις θριαμβολογίες για τις πρωτιές. Φτάνει πια. Δεν έχουν ανάγκη από αυτές τα παιδιά μας. Να τους δώσουμε πίσω τα παιδικά χρόνια που τους κλέψαμε, αυτό θέλουν.
   
Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού Χίου «Ενωτική Αριστερή Κίνηση». (Ε.Α.Κ)

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP