Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΝΕΤΑΙ! ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

>> Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

               Πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό, για την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην (οποιαδήποτε) κυβέρνηση. Μετά την γνωστή ρήση Βενιζέλου οτι "κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται", χωρίς να περιγράφεται κανένας όρος συμμετοχής (στην κυβέρνηση να είμαστε και όποιος θέλει ας την σχηματίσει), την σκυτάλη αναλαμβάνουν, λογής - λογής αρθρογράφοι με σκοπό να μας πείσουν για την ορθότητα του Βενιζέλιου θέσφατου!
                  Για να δούμε όμως, πόσο είναι έτσι τα πράγματα! Υπάρχουν δύο κατευθύνσεων αρθρογράφοι! Αυτοί που τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ στίς "εθνικές δυνάμεις ευθύνης" και επιδιώκουν (ή τέλος πάντων καλύπτουν την περίπτωση) κεντροδεξιού σχηματισμού και εκείνοι που τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά και ζητούν "κεντροαριστερή"κυβέρνηση! Και στις δύο περιπτώσεις όμως τα επιχειρήματα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση, είναι μάλλον ισχνά! Την πρώτη (κεντροδεξιά) εκδοχή την έχει απορρίψει ο λαός με την ψήφο του! Είναι αυτός ο κεντροδεξιός σχηματισμός (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Λάος) που έδωσε τη χαριστική βολή στον Έλληνα εργαζόμενο και πήρε την "αμοιβή" του! 
                  Η δεύτερη "κεντροαριστερή" εκδοχή δεν υφίσταται καν με το δεδομένο οτι η νεοφιλελεύθερη "σοσιαλδημοκρατία", όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική, έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της "κεντροαριστεράς". Οι οικονομικές της αφηγήσεις (που κυρίως αυτές καθορίζουν τη γεωγραφία του πολιτικού φάσματος), ταυτίζονται πλέον με αυτές της δεξιάς! Ας μην μας ξεγελούν επι μέρους διαφοροποιήσεις με την επίσημη δεξιά  (π.χ το εθνικορατσιστικό παραλήρημα της δεξιάς, είναι σαφώς εντονότερο εκείνου του ΠΑΣΟΚ), αυτά είναι στοιχεία απο την περιοχή του "εποικοδομήματος", τα οποία συνεισφέρουν απο ελάχιστα έως καθόλου στην πολιτική στόχευση.
                   Πρός τι λοιπόν η πρεμούρα του ΠΑΣΟΚ και οι ναπολεόντειες ρήσεις "κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει"; Νομίζω οτι η εξήγηση είναι πολύ απλή και φυσικά πολύ πιο πεζή απο την ένταση και την πομπώδη κενολογία με την οποία προσπαθεί να την περιβάλει ο Βενιζέλος!
Το ΠΑΣΟΚ, μετά την σταδιακή διολίσθηση του πρός τα δεξιά έχει πάψει να αποτελεί κοινωνικό ρεύμα με ιδεολογική αναφορά (τον ιδεολογικό του χώρο καλύπτει εδω και χρόνια η δεξιά). Μοναδικός συνεκτικός του ιστός ειναι οι ετερόκλητες συσπειρώσεις γύρω απο λογής - λογής κέντρα άσκησης εξουσίας (αυτοδιοικητικά, συνδικαλιστικά, κυβερνητικά κ.τ.λ). Τα γεγονότα που ακολούθησαν την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, διέρρηξαν την συσπείρωση με κέντρο την κυβερνητική εξουσία. Ειδικότερα μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ αποτελείται μόνο απο συσπειρώσεις γύρω απο "κεντράκια" εξουσίας στην αυτοδιοίκηση ή σε κάποιους συνδικαλιστικούς χώρους. Ο Βενιζέλος γνωρίζει οτι η βιωσιμότητα του κόμματος με τέτοιου είδους συνδετικό ιστό φτάνει το πολύ μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές ή συνδικαλιστικές εκλογές! Βλεπει το κυριότερο συνδετικό του όπλο (την κυβέρνηση) να πετάει μακρυα! Φωνάζει εναγωνίως: Κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει!!! Ούτε για μία φορά δεν δείχνει δείγματα ειλικρινούς μεταμέλειας! Ούτε αυτή την ύστατη ώρα δεν λέει την αλήθεια στο λαό! Οτι δηλαδή ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!
                   Αυτός είναι ο λόγος που και στο νησί μας θα πρέπει να αποκοπούν απο τα παράκεντρα εξουσιας στα οποία έχουν "κατσικωθεί" όλα αυτά τα χρόνια! Αρχής γενομένης απο τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, όπου θα πρέπει να υπερψηφιστει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εκλογή (μετά απο κάποιες δεκαετίες) αριστερού βουλευτή για το νησί, αλλά και με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές!

Παντελής Καβύρης 4/6/2012

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP