Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Παίζουμε... αντιπαράθεση;

>> Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Τις τελευταίες μέρες, άναυδη η Χιακή κοινωνία βλέπει, υπο το πρόσχημα δήθεν πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του Πασοκικού Νομάρχη και Νεοδημοκρατών τοποτηρητών, να εξελίσσεται ένας πραγματικός πόλεμος συμφερόντων.

Πάνω στο θολό φόντο της ακρίβειας, των μηδενικών αυξήσεων, της δραματικής αύξησης των ορίων φτώχειας, οι Χιώτες παρακολουθούν τον αγώνα των "γνωστών αγνώστων συμφερόντων" να καρπωθούν τα δισεκατομμύρια των "Μεγάλων Έργων".

Υπερφίαλοι πολιτικοί παράγοντες, με πρόσχημα την...ανάπτυξη, διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να καταστρέψει με καλλίτερο και "προσφορότερο" τρόπο, ότι έχει απομείνει όρθιο στο νησί.

Εξαιρετικό το άρθρο που μας στέλνει ο Αλέκος:

Μαίνεται ο πόλεμος συμφερόντων με φόντο τα «Μεγάλα Έργα».

Το σάλπισμα για πολιτική και κοινωνική συστράτευση των φορέων του Νομού έδωσε ο Νομάρχης με αφορμή την κατ΄ ουσία άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το νέο λιμάνι στο Κοντάρι σύμφωνα με τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της παρούσας Νομαρχιακής Αρχής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απόλυτα συνεπής στο νεοφιλελεύθερο δόγμα «εμείς ξεπουλάμε δεν φτιάχνουμε λιμάνια» δεν άφησε περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς στο Νομάρχη, καθιστώντας τον έκθετο στα μάτια του συνόλου της χιώτικης κοινωνίας που βλέπει άλλο ένα «μεγάλο έργο» του κυρίου Λαμπρινούδη να εξελίσσεται σε χίμαιρα και το δημόσιο χρήμα που διασπαθίστηκε για μελέτες, να καλύπτεται από την ιλύ του ποταμού Κοκαλά στο βυθό του κόλπου του Κονταριού.

Ενός κόλπου που η φέρουσα ικανότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί, από άλλες αλόγιστες ασύμβατες μεταξύ τους δραστηριότητες, καταστρέφοντας ότι η σοφία της φύσης αιώνες πριν έφτιαξε, συνθέτοντας έναν βιότοπο απαράμιλλης ομορφιάς που φευ δεν υφίσταται πλέον.

Σε ένα νησί που το διακρίνει η χωροταξική αταξία ο κόλπος του Κονταριού και η ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να γίνεται η χοάνη για κάθε λογής δραστηριότητα που άπτεται των υποδομών του Νομού.

Η συνύπαρξη στο Κοντάρι, αεροδρομίου, βιολογικού καθαρισμού και λιμανιού –ας αφήσουμε όλα τα άλλα- δεν εντάσσεται σε κανενός είδους λογική και δεν εξυπηρετεί καμία ανάπτυξη πέραν της ακόρεστης φιλοδοξίας εκείνων που υποτάσσουν τα πάντα στην εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών και στοχεύσεων που ουδόλως άπτονται του καλώς εννοούμενου κοινωνικού συμφέροντος.

Το λιμάνι στο Κοντάρι αλλά και όλα τα άλλα λεγόμενα μεγάλα έργα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή με πρόσχημα τις ώριμες ανάγκες που αντιμετωπίζει ο Νομός, βρίσκονται στον αντίποδα της κάλυψης αυτών των αναγκών, κινούνται στη φιλοσοφία της κεντρικής εξουσίας που θέτει υπό διωγμών το περιβάλλον και εξυπηρετούν τα εργολαβικά κατασκευαστικά συμφέροντα.

Οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα με φόντα τα λεγόμενα μεγάλα και συνοδά με αυτά έργα, απλά αποκαλύπτουν τον πόλεμο πολικοοικονομικών συμφερόντων που μαίνεται με σφοδρότητα στο Νομό μας.

Ο φαραωνικός παραλογισμός των μεγάλων οραμάτων δεν στέκεται ικανός να συγκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις των ενορχηστρωτών αυτού του πολέμου.

Οι ημέρες και τα έργα των ντόπιων πολιτικών εκφραστών του υπό κατάρρευση πολιτικού συστήματος πλέον γνωστά.

Το αίτημα για μια άλλη ανάπτυξη αυτή της αειφορίας και βιωσιμότητας πάντα επίκαιρο. Η καταστροφή του περιβάλλοντος χάριν του κέρδους και των συμφερόντων δεν είναι μονόδρομος.

Μονόδρομος είναι η χάραξη μιας άλλης πολιτικής. Η ενωτική δράση των πολιτών στο προσκήνιο.

Αλέκος Γαϊτάνος

Μέλος της ΤΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Ιουν 2008, 10:32:00 π.μ.  

Αν τα λόγια ήταν όντως έργα,θα ήταν πολύ καλύτερα...

Andriou 1 Ιουν 2008, 2:12:00 μ.μ.  

Δυστυχώς φίλε μου, πολλές φορές το επίπεδο κάποιων εκλεγμένων είναι τόσο χαμηλό, που είναι καλύτερα τα λόγια να μένουν λόγια. Η καταστροφή θα είναι πολύ μικρότερη!

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP