Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Κατύν: Ο "Τελευταίος Πειρασμός" της Σταλινικής Αριστεράς!

>> Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Δύο ήταν οι ταινίες που είχαν τόσο έντονες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Καί οι δύο έγιναν στόχος διαφορετικών δογματικών ομάδων με πολλά κοινά χαρακτηριστικά πάντως.

Η πρώτη ήταν η ταινία τού Μαρτίν Σκορτσέζε, ο "Τελευταίος Πειρασμός", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τότε (1988), ορδές φανατικών χριστιανών, απέκλειαν τις αίθουσες προβολής της ταινίας, χαρακτηρίζοντας ως ανθρώπους του σατανά, τούς δημιουργούς και τούς θεατές της ταινίας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στις μέρες μας με την ταινία του Αντρέι Βάιντα, Κατύν. Μία ταινία που βασίζεται στό πραγματικό γεγονός της σφαγής Πολωνών αιχμαλώτων, κατα την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.

Τώρα την θέση των φανατικών χριστιανών έχει πάρει η άλλη, εξ ίσου δογματική, ομάδα που διαβιεί στη χώρα. Η ηγεσία του ΚΚΕ.

Με επίκεντρο τον Ριζοσπάστη και τα διαδυκτιακά και μή, παπαγαλάκια του, έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον Πολωνό σκηνοθέτη και σε όποιον ασπάζεται την άποψη του (και άποψη τού συνόλου του Πολωνικού λαού), ότι δηλ. η σφαγή έγινε απο τον Στάλιν και την παρέα του.

Τώρα ο σκηνοθέτης και οι θεατές δεν ταυτίζονται με τον σατανά αλλά με τον ... Γκαίμπελς.

Η διαφορά είναι οτι τώρα τα επιχειρήματα (εναντίον της ταινίας) δεν προέρχονται απο κάποια Διαθήκη (Παλαιά ή Νέα).

Προέρχονται απο το βιβλίο κάποιου Μουχίν, συγγραφέα - ερευνητή, που απο ότι δείχνουν τα υπόλοιπα ...επιστημονικά του έργα, δεν απέχει και πολύ απο το δικό μας τέρας της "επιστημονικής" έρευνας, Λιακόπουλο.

Περισσότερα όμως μπορείτε να διαβάσετε σε μία εξαιρετική έρευνα που έχει κάνει και δημοσιεύει στο μπλόγκ του ο Αστυάναξ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Φεβ 2009, 11:34:00 μ.μ.  

Τους καταλαβαίνω,πονάει,ειναι δύσκολο οταν δεν εχεις αφήσει το μυαλό σου η δεν σου επετρεψαν να προβληματισθείς λίγο περισσότερο,να χάνεις τα ειδωλα

Lewnidas_Tsyrkos 6 Μαρ 2009, 12:43:00 μ.μ.  

Συγχαρητήρια χυδαίοι αντικομμουνιστές για την επιστημονικότατη μέθοδο με την οποία ερευνάτε και "αποδεικνύετε" επιχειρήματα. Και από ότι φαίνεται τελικά είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΝ στην πλειοψηφία του ο αντικομμουνισμός πλέον. Ο αρχηγός Χ. Κεφαλής να μας καθοδηγεί από την Αυγή μεγάλη χάρη του. Ο αντισταλινισμός σας και ο ετεροπροσδιορισμός σας από τον κακό μυστακιοφόρο Στάλιν. σας οδηγεί στο να μην ψάχνετε, να μην ερευνάτε και οποιαδήποτε αντικομμουνιστική ελαφρότητα να σας φτάνει για να πλήξετε τον κοινοβουλευτικό σας αριστερό εχθρό (Ακόμα και αν κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές). Ακόμα και αν τα επιχειρήματα σας είναι αστική προπαγάνδα, αν πλήττουν το Στάλιν και ρίχνουν σε ποσοστά το ΚΚΕ που σας "απειλεί" ας είναι φτιαγμένα τα επιχειρήματα κι από την άλλη πλευρά. Γιατί είναι γνωστό πως οι νικητές γράφουν την ιστορία. Και προς το παρόν οι νικητές ξέρουμε ποιοι είναι. Ο κοινοβουλευτικός σας κρετινισμός και ο οπορτουνισμός σας δε σας αφήνει να δείτε πέρα από τη μύτη σας. Α συγχαρητήρια και για το πρόγραμμα του ΣΥΝ στο διαρκές συνέδριο(a.k.a. διαχείριση - στρατηγικός στόχος: πιο ανθρώπινος καπιταλισμός).Εύγε "ΣΥΝτροφοι", με κάνετε και γελάω!!!

Andriou 6 Μαρ 2009, 8:58:00 μ.μ.  

Το ΚΚΕ (η σημερινή ηγετική του κάστα για την ακρίβεια), δεν απειλεί "εμάς", αγαπητέ φίλε.
Έχοντας γίνει η αιχμή του δόρατος της συσπείρωσης των συντηρητικών δυνάμεων, κατά της Αριστεράς, ειδικά μετά την εξέγερση του Δεκεμβρίου, απειλεί ολόκληρο το λαϊκό κίνημα. Όσο γρηγορότερα αντιληφθείτε τόν ρόλο των Γοντικομαϊλιδων τόσο το καλύτερο.

Αλήθεια πόσο υπερήφανος αισθάνθηκες με το δημοσίευμα της Αυριανής "Δώστε το Υπ. Δημόσιας Τάξεως στο ΚΚΕ", την επαύριο των εξεγέρσεων;

Όσον αφορά στό Κατύν, αν διαβάσεις προσεκτικά το άρθρο μου, θα δείς οτι αποφεύγω να πάρω θέση για τον θύτη της σφαγής.

Και αυτό το κάνω ακριβώς για επιστημονικούς λόγους, σε αντίθεση με άρθρο που διάβασα στόν Ριζοσπάστη (και που φαντάζομαι οτι το ασπάζεσαι), όπου ξαφνικά και απροσδόκητα, αρχεία των μυστικών υπηρεσιών του Χίτλερ, του Στάλιν, των Εγγλέζων, των Αμερικάνων αλλά και "έρευνες" σοβιετικών ουφολόγων (τύπου Λιακόπουλου), γίνονται ...αξιόπιστες πηγές ικανές να φωτίσουν ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου!!!
Αν αυτό, κατά την γνώμη σου, είναι επιστημονική προσέγγιση, τότε ευκολότατα μπορώ να σου αποδείξω οτι οι...νεφελιμ έφεραν τον Μάρκο Πόλο να ζήσει ανάμεσα μας!

Εκείνο όμως για το οποίο παίρνω ανοικτά θέση, είναι το δικαίωμα του καλλιτέχνη να εκφράσει όπως νομίζει την αποψή του. Που στο κάτω - κάτω είναι και άποψη του μεγαλύτερου μέρους του λαού του.

Ανώνυμος 7 Μαρ 2009, 1:03:00 μ.μ.  

Θα μείνω σε δύο σημεία. Έχεις δίκιο ότι στην ουσία δεν σχολιάζω ακριβώς μόνο το δικό σου άρθρο που κρατά ίσες αποστάσεις για τον θύτη. Αν και αυτό είναι ένα ζήτημα! Σε έναν βιασμό δεν μπορείς να παίρνεις ίσες αποστάσεις από τον θύτη και από το θύμα και να μην εκφράζεις άποψη ή να καταδικάζεις τη βία από όπου κι αν προέρχεται(όπως μας έλεγε και ο πρόεδρος λίγο μετά τον Δεκέμβρη)!!! Στην ουσία απαντώ στον Αστυάνακτα (Αστυάναξ) στον οποίο παραπέμπεις ωστόσο κι εσύ λέγοντας για την εξαιρετική έρευνα που έχει κάνει και έχει πάρει θέση. Είναι εμμέσως σαν να μας λες δηλαδή ότι συμμερίζεσαι τις απόψεις που εκφράζεις. Δεν το αναφέρεις απλά σαν άλλο ένα άρθρο σχετικό, αλλά το χαρακτηρίζεις κιόλας εξαιρετικό. Αν σε αδικώ συγγνώμη. Ανάλογες συζητήσεις και ανάλογα άρθρα έχουν δει πολλά τα μάτια μου σε εφημερίδες, blogs κ.α. τον τελευταίο καιρό και σίγουρα λήφθηκαν υπόψιν στο σχόλιό μου προς το άρθρο μιας και πάλι προερχόταν από το χώρο σου!

Με το άρθρο στο Ριζοσπάστη προφανώς και δεν συμφωνώ, ούτε απόλυτα προς την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για την έρευνά του, αλλά ούτε ταυτίζομαι απόλυτα με το περιεχόμενο. Ωστόσο αν με κατηγορείς ότι διαλέγω πλευρά και υποστηρίζω τους Σοβιετικούς και τον κόκκινο Στρατό, αν είμαι με τα Καλάβρυτα, την Καισαριανή κτλ. κτλ. και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ναι αυτό το κάνω. Η τεκμηρίωση αυτή απαιτεί πολλές σελίδες και βιβλιογραφία(και όχι τύπου Μουχιν, Ελοχιν, Γκαίμπελς, Ναζί, αξιωματικοί Ες Ες, βλαχοδήμαρχοι συνεργάτες των Ναζί, Γιέλτσιν, Μαϊλη, Μπογιόπουλο ή Χρήστο Σωτηρακόπουλο κτλ.), που μαλλον δεν μας χωράει το blog αυτό!


Επίσης, αν αντιλαμβάνεσαι την επιστήμη τόσο σχετική και θέμα ρητορείας ή σοφισμάτων και σοφιστειών ώστε να σου επιτρέπει να "αποδεικνύεις" την ύπαρξη των Νεφελίμ και του Μάρκο Πόλο ανάμεσά μας, μάλλον οι απόψεις μας για την επιστήμη διαφέρουν πολύ. Αν πάλι όχι, τότε μπορεί και να συγκλίνουν!

Αφήνω λοιπόν τον καλλιτέχνη να εκφραστεί, μιας κι εγώ δεν είμαι καλλιτέχνης και δεν μπορώ να τον καταλάβω και του δίνω τους οριστικούς μου χαιρετισμούς μιας και δεν θα τον ξαναενοχλήσω. Μη γόνιμη αντιπαράθεση(και τέτοια θα γίνει αν συνεχιστεί) δεν έχει σημασία. Αυτό που ήθελα να θίξω και αφορούσε την ουσία νομίζω το έκανα. Τώρα το αν θα απαντήσει ο ένας στις εγκλήσεις και αντεγκλήσεις του άλλου κτλ. είναι παιδιακίστικα πράγματα! Καλή συνέχεια σύντροφοι!

ΥΓ: Και άλλο η ενδοκινηματική κριτική προς ένα αριστερό(κομμουνιστικό) κόμμα και άλλο η επικίνδυνη ελαφρότητα της ταύτισής του με τη δεξιά και την ακροδεξιά, δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα.Να το κάνει η Αυριανή το κατανοώ! Αλλά να το κάνει ένας αριστερός χώρος;;;;

Lewnidas_Tsyrkos

Andriou 7 Μαρ 2009, 2:29:00 μ.μ.  

Ο Lewnidas Tsirkos είπε:
"άλλο η ενδοκινηματική κριτική προς ένα αριστερό(κομμουνιστικό) κόμμα και άλλο η επικίνδυνη ελαφρότητα της ταύτισής του με τη δεξιά και την ακροδεξιά, δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα.Να το κάνει η Αυριανή το κατανοώ! Αλλά να το κάνει ένας ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ;;;;"

Χαίρομαι ιδιαίτερα φίλε μου, που μέσω του διαλόγου, ένας πολιτικός χώρος, απο οπορτουνιστικός, χυδαία αντικομμουνιστικός, αντισταλινικός, πάσχων απο κοινοβουλευτικό κρετινισμό και ότι άλλο του καταμαρτυρείς, μετατρέπεται σε ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΩΡΟ μετά απο ανταλαγή μερικών σχολίων.
Είναι και αυτό μία δημοκρατική κατάκτηση!

Υ.Γ Ή εγώ θα χρειαστεί να βελτιώσω τα ελληνικά μου ή εσυ να διαβάσεις για μία ακόμη φορά το άρθρο μου.
Για να μην σε βάζω σε κόπο όμως να σου επισημάνω:
Δεν τηρώ ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος αλλα μεταξύ των δύο υποτιθέμενων θυτών.
Ούτως ή άλλως υπάρχουν τόσα ράμματα για τη γούνα και των δύο που η αθώωση τους στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα λάφραινε καθόλου τη θέση τους.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP