Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΕΥΡΩ;

>> Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ωραία ερώτηση! Μόνο που πρέπει να αναρωτηθούμε πόσα απ' αυτά έχουμε χάσει, παραμένοντας στο Ευρώ! Αν υπάρχει δηλαδή κατι για να χάσουμε!

Τέλος πάντων... Βρήκα μία ωραία απάντηση στο μπλογκ: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους" και την αναδημοσιεύω.

Αυτό που πραγματικά θα γίνει σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι ότι οι καθημερινές συναλλαγές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ ως συνάλλαγμα και το μόνο που θα προσμετρείται σε δραχμές θα είναι το μηδαμινό σχεδόν χρέος μας, αφού θα έχουμε κηρύξει πτώχευση, και το "έλλειμμα" το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο αφού ένα τεράστιο ποσό που θα πήγαινε σε αποπληρωμή δανείων θα έχει διαγραφεί με φυσικό επακόλουθο ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα ήταν κατά πολύ ξελαφρωμένος. Θα είχαμε βέβαια ένα μικρό πρόβλημα με την ισοτιμία ευρώ δραχμής αλλά αυτό θα λυνόταν χάρη σε σωστές τοποθετήσεις των αποθεματικών μας, γύρισμα δηλαδή σε δολάρια και χρυσό. Το ευρώ θα κατρακυλούσε μετά την έξοδο μας από το ευρώ ακόμη και έναντι της δραχμής! Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια αυτό που είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης ότι δηλαδή θα χάσουμε το 30% των χρημάτων μας, έχει αναλογιστεί κανείς πόσο τοις εκατό έχουμε χάσει ήδη από τα μέτρα, τις αυξήσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τον πληθωρισμό και πόσο θα χάσουμε ακόμη;
Η Ισλανδία που πτώχευσε πανηγυρικά το 2008 είχε ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την πτώχευση -6,6%, ενώ για το 2010 προβλέπεται στο -3,0 αύξηση δηλαδή κατά 3,6% (άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα). Επίσης η "πτωχευμένη" Ισλανδία έχει 36.750$ κατά κεφαλήν εισόδημα, με το αντίστοιχο για την Ελλάδα το 2009 και προ ΔΝΤ 32,100$, ενώ το 2008 χρονιά της πτώχευσης είχε 42.700$, διαφορά μόνο 7,2%, όσο δηλαδή και το ποσό που θα έχανε ετήσια ο Έλληνας από την αύξηση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα!
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ισλανδία είναι μια χώρα που η οικονομία της βασίζεται κατά 70% στις υπηρεσίες, κατά 24% στη μικρή και ήπια βιομηχανία-βιοτεχνία και 6% σε αγροτική παραγωγή. Είναι μια χώρα χωρίς τουρισμό με μόλις 309.000 κατοίκους!!
Μετά την πτώχευση το μόνο που μάθαμε για την Ισλανδία είναι ότι είχε ένα ηφαίστειο με περίεργο όνομα, ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας της μέσα σε δυο χρόνια δεν μίλησε ποτέ κανένας
.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP