Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Χαστούκι στην ακροδεξιά, αλλά και στην (κατευθυνόμενη) Ελληνική δικαιοσύνη, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

>> Σάββατο 7 Ιουνίου 2008


Αναδημοσίευση απο την Αυγή.

Δικαιώνεται πλήρως η "Αυγή", μετά από δικαστικούς αγώνες που κράτησαν 8 χρόνια, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δημοσιεύθηκε χθες, για την υπόθεση "δυσφήμησης" του Κυριάκου Βελόπουλου, βουλευτή σήμερα του ΛΑΟΣ. Σε δημοσίευμα μας για τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη το 2000, υπέρ του... Μεγ. Αλεξάνδρου, είχαμε χαρακτηρίσει "εθνικοπαράφρονα" τον Κ. Βελόπουλο, εκ των διοργανωτών της ακροδεξιάς εθνικιστικής συγκέντρωσης.
Ομόφωνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο, δέχθηκε ότι με την καταδίκη της "Αυγής" και του διευθυντή της Κώστα Κάρη από τα ελληνικά δικαστήρια -ύστερα από αγωγή του Κ. Βελόπουλου- η χώρα μας παραβίασε την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόφαση είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τη βιομηχανία των αγωγών κατά του Τύπου, την ισχύουσα στην Ελλάδα νομοθεσία και τη δικαστική πρακτική, που στέλνει συνεχώς εφημερίδες και δημοσιογράφους στο εδώλιο για δυσφήμηση πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το δικαστήριο στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι η δημοσιογραφική ελευθερία καλύπτει ακόμη και έναν βαθμό υπερβολής ή και πρόκλησης στους χαρακτηρισμούς και συμπληρώνει ότι ο επιθετικός χαρακτηρισμός μας ήταν αξιακός και δεν υπόκειται σε έλεγχο αληθείας -επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει μέθοδο δυσφήμησης. Στο σκέλος που αφορά τα γεγονότα αντιστοιχεί στις πολιτικές θέσεις του Κ. Βελόπουλου που αυτοπαρουσιάζεται ως υπερπατριώτης κ.λπ.
Με δυο λόγια, ο χαρακτηρισμός μας επέκρινε, απαξίωνε αλλά δεν παραποίησε, δεν διαστρέβλωσε τις πολιτικές του απόψεις.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει ότι το δημοσίευμα αναφερόταν στη δημόσια πολιτική δράση του Κ. Βελόπουλου, ο οποίος δεν πρέπει να θεωρηθεί "συνήθης ιδιώτης" αλλά δημόσιο πρόσωπο. Οι χαρακτηρισμοί έγιναν στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον, που καλύφθηκε ευρέως από τα ΜΜΕ της χώρας.
Το Δικαστήριο επιδίκασε στην εφημερίδα αποζημίωση (από το δημόσιο) ύψους 60.000 ευρώ, ποσό που έχει ήδη καταβάλει η ΑΥΓΗ στον Κ. Βελόπουλο, σε εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων.
Δικηγόρος της εφημερίδας στην υπόθεση είναι ο κ. Νίκος Φραγκάκης, του νομικου γραφείου " Σουριαδακις, Φραγκάκης, Σκλατσάς, Παντελάκης".
Η χθεσινή απόφαση συνεχίζει τη γραμμή των αλλεπάλληλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες δικαιώνουν μέσα ενημέρωσης είτε μεμονωμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι καταδικάζονται στη χώρα μας συστηματικά, κατόπιν αγωγών, επί το πλείστον για "συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου".
Με τις υπέρογκες αποζημιώσεις εφημερίδες και δημοσιογράφοι υποχρεώνονται να δρουν σε απειλητικές συνθήκες και ασφυκτικά όρια όσον αφορά τον δημόσιο έλεγχο.
Έχουν προηγηθεί ήδη η δικαίωση του αείμνηστου Νικήτα Λιοναράκη καθώς και άλλες περιπτώσεις.
Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μεγάλη οξυδέρκεια βλέπει ό,τι δεν μπόρεσε να δει ο δικός μας Αρειος Πάγος που αρνήθηκε να μπει στην ουσία της υπόθεσης όταν προσφύγαμε στην κρίση του.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP