Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Αντί ανακοίνωσης για την παγκόσμια ημέρα ερημοποίησης.¨

>> Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Η άλλη διάσταση του προβλήματος.


Σύλλογος Οικολογίας

& Περιβάλλοντος Χίου

Τ.Θ. 56

Χίος

Email: syl_oikologias.chiou@yahoo.gr


Η ιστορία είναι γνωστή.

Η εγκατάσταση ποιμνιοστασίου για στέγαση αιγοπροβάτων κατά την περσινή χειμερινή περίοδο στις χαμηλές ζώνες του Βικίου, μέσα στα αναδασωτέα και η βόσκηση στη γενικότερη περιοχή, έφερε σοβαρές αντιδράσεις από πολλούς φορείς, συλλόγους, από μέλη του τοπικού συμβουλίου του Βικίου αλλά και από 79 κατοίκους του χωριού, οι οποίοι με δραματικό τρόπο έκαναν έκκληση στο Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο των Καρδαμύλων σε μία αναφορά (19-11-07) και σε μία εξώδικο διαμαρτυρία ( 15-01-08).

Στην εξώδικο διαμαρτυρία τους ( που οι κάτοικοι κοινοποίησαν στη Νομαρχία και το Δασαρχείο ) αναφέρουν: “ η συνεχής βοσκή των αιγοπροβάτων εντός των αγροκτημάτων μας , οι αγροτοζημιές εκ της βοσκής και γενικά η καταστροφή δέντρων και φυτών και χωραφιών είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές καταστάσεις προστριβών μεταξύ ( του ποιμένος ) και των κατοίκων του Βικίου…” “για τις οποίες πολλές φορές σας ενημερώσαμε και ζητήσαμε τη συνδρομή και βοήθεια της δημοτικής αρχής για την προστασία των περιουσιών μας”…Όμως “ ούτε οι παρακλήσεις μας ούτε οι επεμβάσεις των μελών του τοπικού συμβουλίου Βικίου, έφεραν αποτέλεσμα στη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας μέχρι σήμερα…” Κατηγορούν δε τη Δημοτική Αρχή, πως κωφεύει στα παράπονά τους και αγνοεί τα συνεχώς περί τούτου αιτήματά τους. “Γιατί αγνοείτε, τις αποφάσεις του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου του χωριού μας, τόσο για τη διαμονή και βοσκή των αιγοπροβάτων μέσα στην κτηματική περιφέρεια Βικίου, όσο και για την κατασκευή μανδροστασίου μέσα σε αναδασωτέα περιοχή φυσικού κάλλους;”.. “οι εργασίες κατασκευής του οποίου μέσα στην αναδασωτέα περιοχή γίνονται χωρίς την άδεια αρμόδιων πολεοδομικών, αστυνομικών, δασικών και άλλων δημοσίων Αρχών, επαληθευομένων των όσων διαδίδονται για την κάλυψη του κτηνοτρόφου από μέλη του Δημοτικού συμβουλίου…” Παρακαλούν δε το Δήμαρχο “για μία ακόμη φορά να αναλογισθεί τις ευθύνες του και να ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για το συμφέρον των δημοτών και του δημοτικού διαμερίσματος του χωριού τους…”

Αυτά σε γενικές γραμμές αναφέρουν οι κάτοικοι του Βικίου σε αυτή τη δραματική έκκληση διαμαρτυρίας τους…

Εμείς με τη σειρά μας απευθυνόμενοι για άλλη μια φορά στο Δήμαρχο Καρδαμύλων και το Δημοτικό συμβούλιο δηλώνουμε:

Δεν είμαστε εναντίον των ποιμένων και των κτηνοτρόφων μας. Όμως σε καμία περίπτωση η βόσκηση δε μπορεί να γίνεται σε βάρος των αγροτών, των κατοίκων των χωριών μας και των αναδασωτέων περιοχών και μάλιστα με τόσο απρόκλητο τρόπο. Πέρσι δεχθήκαμε τη δικαιολογία του Δημάρχου…Φέτος όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ θα πρέπει να ανακαλέσουν την άδεια που έχουν δώσει και να βρουν άμεση λύση για τους ποιμένες μας.

Δεν είναι δυνατόν και φέτος το χειμώνα να παραμείνουν τα 1500 κατσίκια εντός της κτηματικής περιφέρειας του Βικίου και μέσα στις αναδασωτέες εκτάσεις Βικίου και Καμπιών. Ήδη η ζημιά που έχει γίνει από τις κατσίκες είναι τρομακτική όπως αναφέραμε στην τελευταία ανακοίνωσή μας για τούτο το θέμα, η δε ερημοποίηση που παρατηρείται αναδεικνύει το μεγάλο έγκλημα που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή…

Κε Δήμαρχε

Η εγκατάσταση και η βόσκηση 1500 κατσικιών μέσα στις καμένες περιοχές είναι καταστροφική και παράνομη. Σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η ΓΣ του συλλόγου

Υ.Γ. Η έκκλησή μας αυτή φυσικά έχει αποδέκτες τη Νομαρχία Χίου αλλά κύρια το Δασαρχείο του Νομού και το δασάρχη κο Κ.Μπέλλα...

Xίος 21-06-2008

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP