Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Μεγαλομανία ή ο πολιτισμός των απολίτιστων.

>> Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Αν υπάρχει ένα σύγχρονο υποκατάστατο των χαντρών και των καθρεπτών που έσειαν οι αποικιοκράτες της Δύσης, μπροστά στα μάτια των άναυδων ιθαγενών, κατά τη διάρκεια των χρόνων της αποικιακής εξάπλωσης, δεν είναι άλλο απο τα λεγόμενα "μεγάλα έργα".
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ωμούς βιασμούς του περιβάλλοντος οι οποίοι το μόνο που εξυπηρετούν είναι την ματαιοδοξία και την αγραμματοσύνη του εμπνευστή τους. Κυρίως όμως τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων φίλων του.
Δόξα συ ο Θεός, τέτοια "μεγάλα έργα" έχουμε αρκετά στο νησί μας (άχρηστοι ...ανισόπεδοι κόμβοι, τεράστιοι δρόμοι κ.τ.λ) και σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα (λιμάνια, αεροδρόμια, ημιτελή φράγματα κ.τ.λ).
Ειρήσθω εν παρόδω, νομίζω οτι το μεγαλύτερο απο τα "μεγάλα έργα" συντελείται στόν ...πολιτισμό. Με κορύφωση την παρουσία των κ.κ Κώστα Καρουσάκη και Έφης Θώδη στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" !!!

Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες, αλλα αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό, διαβάζοντας το πολύ καλό άρθρο του Αλέκου, που ακολουθεί:

Ανεύθυνοι υδατο…μάχοι!

Εν μέσω του θέρους, της περιόδου ακριβώς που η ξηρασία πλήττει ανηλεώς ντόπιους και επισκέπτες του νησιού μας, οι διψασμένοι χιώτες κατατρύχονται από τον καβγά του νυν Δημάρχου Χίου κου Βρουλή με τον εν δυνάμει υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης και σημερινό Νομάρχη κο Λαμπρινούδη.

Αφορμή της νέας μεταξύ τους διαμάχης ,το νερό. Ερίζουν απευθυνόμενοι- στους δύσμοιρους που τους εξέλεξαν- πολίτες για το ποιος και με ποιο τρόπο θα τους ξεδιψάσει πρώτος.

Ο Νομάρχης αλαζονικά διαλαλεί την πραμάτεια του, τα γιγαντιαία δηλαδή ημιτελή φράγματα, τις χαίνουσες αυτές για το περιβάλλον του νησιού πληγές που Κύριος οίδε πότε και αν ποτέ θα ολοκληρωθούν.

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος κραδαίνει το γεωτρύπανο από το οποίο όπως ανερυθρίαστα και αυτός διατείνεται θα προέλθει η λύση του υδατικού προβλήματος που διαχρονικά ταλανίζει τον τόπο.

Αμφότεροι, δέσμιοι των πολιτικών που διασπάθισαν εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των εργολάβων, θιασώτες του ίδιου υδροβόρου μοντέλου ανάπτυξης για το Νομό, επανέρχονται με νέους αυτοσχεδιασμούς να προκαλέσουν ξανά το δημόσιο αίσθημα. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Επέλεξαν να ανοίξουν ιδιότυπη προεκλογική βεντέτα με μοναδικό γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση. Σε ένα πολιτικό τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται, Νομάρχης και Δήμαρχος, θεώρησαν τη λειψυδρία, το πλέον ζωτικό για το Νομό πρόβλημα, ως προνομιακό πεδίο της στείρας μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί τη μέγιστη κατά το δυνατό συνεννόηση, αρνούνται τον ελάχιστο μεταξύ τους συντονισμό, δημιουργώντας συνθήκες για το Νομό που προσομοιάζουν με αυτές του θέατρου παραλόγου.

Το υδατικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου δήθεν κόπτονται Νομάρχης και Δήμαρχος Χίου, πρόβλημα κατεξοχήν πολιτικό που άπτεται του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης του τόπου για το οποίο οι δυο τους ομονοούν, σαφέστατα δεν περιορίζεται στη δίνη της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Είναι πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί ρήξη με τις πολιτικές και τα συμφέροντα που Δήμαρχος και Νομάρχης ως εκφραστές του συναινετικού δικομματισμού από κοινού υπηρετούν.

Πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί αντιμετώπιση στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού.

Γρίφος που οι ανεύθυνοι υδατομάχοι αδυνατούν να επιλύσουν…

Αλέκος Γαϊτάνος

Επικεφαλής ΕΑΚ

4 σχόλια:

tony jakarta 21 Αυγ 2008, 1:07:00 μ.μ.  

Το νησί της Χίου είναι από τα πιό φιλόξενα και ήρεμα νησιά που έχω επισκεφθεί.Το επισκέφθηκα με μία φίλη μου μόλις λίγες ημέρες αφότου είχα κόψει το τσιγάρο και παρ όλα αυτά ήμουνα ήρεμος τόσο που οδηγούσα την μηχανή με 30 χλ την ώρα και αισθανόμουν υπέροχα.
Ίσως πουθενά αλλού δεν ένιωσα τόσο όμορφα.
Είναι απαράδεκτο να κατστρέφεται στο όνομα της ανάπτυξης τάχα , ή των παράπλευρων κερδών στην ουσία.

Ανώνυμος 21 Αυγ 2008, 1:56:00 μ.μ.  

Το τοπίο έχει ήδη αρχίσει να άλλαζει...Μην ανησυχείς,απλά ετοιμάσου και μην ξεχνάς όσα δεν έκαναν ή έκαναν ΕΔΩ θα τα πληρώσουν...

Andriou 21 Αυγ 2008, 10:16:00 μ.μ.  

@tony jakarta: Έριξα μία ματιά στο blog σου, αγαπητέ φίλε. Κατάλαβα γιατί σου άρεσε το νησί μας. Μακάρι όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι να σκέπτονταν όπως εσύ!

@stain: Καλοσώρισες.
Πολύ ανανεωμενο και αισιόδοξο σε βρίσκω!
Έτσι μπράβο!!!

Ανώνυμος 24 Αυγ 2008, 1:56:00 μ.μ.  

Ε αν δεν είμασταν αισιόδοξοι,δεν θα είμασταν αριστεροί...Έτσι δεν είναι;

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP