Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΚΑΛΟ ΤΟ «ΚΟΛΠΟ ΣΑΡΚΟΖΙ» ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

>> Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008


Φαίνεται ότι η οικογένεια Καραμανλή έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Γαλλία. Από το παλαιοΚαραμανλικό «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία», φτάνουμε στην νεοΚαραμανλική εναγώνια (και απέλπιδα νομίζω) προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης των τελευταίων ημερών, στα πρότυπα του προεκλογικού Σαρκοζί.


Όλοι θυμόμαστε πως ο ακραία συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος, κατάφερε να εκμεταλλευτεί υπέρ του, την κρίση που είχε ξεσπάσει στη χώρα του από την εξέγερση των μεταναστών. Η συνταγή είναι εύκολη όσο και παλιά. Δίκαια (τις περισσότερες φορές) εξεγερμένες ομάδες πληθυσμού, ικανές να δημιουργήσουν αναταραχή αλλά ανίκανες να «παίξουν» επικοινωνιακά παιγνίδια (μετανάστες, μαθητές, φοιτητές κ.τ.λ.), με την κατάλληλη γκεμπελική προπαγάνδα, μετατρέπονται σε θανάσιμο εχθρό του «έθνους» και της «νομιμότητας».



Οι συντηρητικότερες ομάδες πληθυσμού (μικροϊδιοκτήτες, μικρομεσαίοι έμποροι και βιοτέχνες κ.τ.λ.) συσπειρώνονται γύρω από τον «πανταλονάτο» ηγέτη ο οποίος αφού αφήνει τη χώρα να καεί κατόπιν δείχνει την πυγμή του, εξαντλώντας όλο το στοκ δακρυγόνων της αστυνομίας. Τόσο απλή είναι η συνταγή!



Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει ο Καραμανλής. Βλέποντας την κυβέρνηση του να καταρρέει και πιεζόμενος από στελέχη του που δεν πρόλαβαν να βουτήξουν το δάχτυλο στο μέλι, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δολοφονία του νεαρού μαθητή και η συνεπακόλουθη εξέγερση, του δίνουν μία χαρά ευκαιρία να εφαρμόσει την «συνταγή Σαρκοζί».



Η γκεμπελική προπαγάνδα αρχίζει να οργανώνεται. Η Ριζοσπαστική Αριστερά που δήθεν οργανώνει, περιφερόμενες ανά την χώρα, ομάδες κουκουλοφόρων, μπορεί να αποτελέσει μια χαρά μπαμπούλα για τον φοβισμένο και χτυπημένο από την κρίση μικρομεσαίο νεοέλληνα. Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια αρχίζουν δράση. Φήμες σε ολόκληρη την Ελλάδα για έλευση ομάδων κουκουλοφόρων από την γειτονική πόλη (έως και από την γειτονική …Ιταλία). Εντελώς… τυχαία οι φήμες αυτές εκπορεύονται πάντα από την αστυνομία. Στην παγίδα της διάδοσης τους, πέφτουν ακόμη και έμπειροι δημοσιογράφοι. Την ίδια ώρα που οι έμποροι της Χίου περιμένουν τους Μυτιληνιούς κουκουλοφόρους οι αντίστοιχοι Μυτιληνιοί έμποροι περιμένουν Χιώτες …τρομοκράτες. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αναλογιστεί το γιατί να …υποβληθούν σε έξοδα μεταφοράς οι κουκουλοφόροι και να μην δράσει καθένας στον τόπο του!



Όμως για να γίνει ακόμη πιο φοβερός ο μπαμπούλας των κουκουλοφόρων, χρειάζεται και κάποια ιδεολογική κάλυψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όντας η πιο ριζοσπαστική φωνή και αποτελώντας κόκκινο πανί για τις δυνάμεις της συντήρησης, θα αποτελέσει μια χαρά στόχο. Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ, αδυνατώντας πλέον να εκπληρώσει τον ταξικό του ρόλο και έχοντας κάνει τεράστια συντηρητική στροφή, θα αναγκαστεί να συμπλεύσει με την δεξιά, την ακροδεξιά ακόμη και την ίδια την αστυνομία. Τον βρόμικο προβοκατόρικο ρόλο της επίσημης εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους θα αναλάβει αρχικά η Παπαρήγα και λίγο αργότερα ο Καρατζαφέρης. Από την επόμενη κιόλας τόσο οι ακροδεξιές φυλλάδες όσο και ο Ριζοσπάστης, περίπου θα ζητούν την κεφαλή του Αλαβάνου «επί πίνακι». Ο ξυλοδαρμός των νεολαίων του ΣΥΝ στο νησί μας, από «αγανακτισμένους αγωνιστές» του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ, επειδή «τόλμησαν» να περάσουν κοντά από την συγκέντρωση τους, αποτελεί χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο θα προσπαθήσει να κτυπήσει, η σημερινή συντηρητική – σταλινική ηγεσία του κόμματος, την Ριζοσπαστική Αριστερά.



Το ΠΑΣΟΚ, σε όλη αυτή την ιστορία είναι άφαντο. Αδυνατεί να εκπληρώσει στοιχειώδη αντιπολιτευτικά καθήκοντα. Οι εκδηλώσεις με τα …αναμμένα κεράκια των οπαδών του, περισσότερο με δέηση πτώσης της κυβέρνησης μοιάζουν παρά με διαμαρτυρία για τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή. Το σύνδρομο της μακροχρόνιας απομάκρυνσης από το βάζο με το μέλι φαίνεται να είναι δυσβάσταχτο.



Βέβαια για να πετύχει η (Σαρκοζική) συνταγή, απαραίτητη είναι η συγκρότηση «ομάδων κρούσης» με την μορφή «αγανακτισμένων πολιτών» ή άλλου είδους συμμοριών οι οποίες θα αναλάβουν να αποτελειώνουν το έργο των «επίσημων» συμμοριών του κράτους (ΜΑΤ κ.τ.λ.). Για την συγκρότηση αυτών των ομάδων επιστρατεύονται ακροδεξιοί φασίστες και ελλείψει αυτών, πολίτες από «ευάλωτες» ομάδες πληθυσμού. Στην περίπτωση της Χίου έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι μικρομεσαίοι έμποροι και βιοτέχνες. Κάποιοι νόμισαν ότι οι χτυπημένες από την κρίση, αυτές ομάδες, μπορούσαν να αποτελέσουν μια χαρά υλικό. Έτσι διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες με σκοπό τη μετατροπή φιλήσυχων εμπόρων σε «αγανακτισμένους πολίτες». Μάλλον όμως υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο εμπορικός κόσμος της Χίου μπορεί να είναι συντηρητικός αλλά έχει μια βαθιά κουλτούρα σκέψης που έρχεται από παλιά. Δεν είναι τυχαία η επιβίωση του επί τόσους αιώνες. Αυτό ακριβώς έδειξε η κατευναστική συμπεριφορά του εμπορικού συλλόγου κατά το βράδυ της Τρίτης. Αυτό έδειξαν και οι ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του αντιπροέδρου του συλλόγου κ. Παππά, ο οποίος τόνισε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η εμφάνιση των ΜΑΤ, 9 στις 10 φορές προκαλεί επεισόδια. Η εικόνα και μόνο των απεχθών αυτών μονάδων αποτελεί πηγή ανωμαλίας. Το ότι δεν είχαμε επεισόδια στην Απλωταριά το βράδυ της Τρίτης οφείλεται τόσο στην ψυχραιμία των εμπόρων όσο και στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρυνθεί από την περιοχή η μονάδα των ΜΑΤ.



Μπορεί να απέτυχε η προσπάθεια χρησιμοποίησης των εμπόρων της Χίου ως «ομάδας κρούσης» κατά των κουκουλοφόρων του…ΣΥΡΙΖΑ, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα η αστική τάξη έχει φροντίσει να έχει τις εφεδρείες της.



Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η κοινωνική εξέγερση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (καταλήψεις, καθημερινές διαδηλώσεις, συγκρούσεις κ.τ.λ.), ο τοπικός τύπος δημοσιεύει λίβελο κατασυκοφάντησης του μαθητικού νεολαιίστικου κινήματος, ο οποίος υπογράφεται από το μέλος της Ν.Ε του ΚΚΕ, Γιάννη Αμπαζή. Ο εν λόγω, βλέποντας την αγωνιστικότητα των μαθητών να ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του κόμματος του, και τις δυνάμεις τις οποίες διέθετε προς έλεγχο του μαθητικού κινήματος να φυλλοροούν, προβαίνει σε μία άνευ προηγουμένου προβοκάτσια εις βάρος τους. Αφού αρχικά επιχειρεί (χρησιμοποιώντας τα κοινά επιχειρήματα της ακροδεξιάς και του κόμματος του) να ταυτίσει τους κουκουλοφόρους με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια προσπαθεί να παρουσιάσει τους μαθητές σαν υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία επιχείρηση δημιουργίας προφανών συνειρμών (Κουκουλοφόροι = ΣΥΡΙΖΑ, Μαθητές = ΣΥΡΙΖΑ άρα Μαθητές = Κουκουλοφόροι).



Τέτοιες επιθέσεις, το νεολαιίστικο κίνημα έχει να δεχθεί από την εποχή της νεολαίας Λαμπράκη. Και τότε το παρακράτος προσπαθούσε να απομακρύνει από τις νεολαιίστικες οργανώσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει, τους νέους, χρησιμοποιώντας το φόβητρο των «κομμουνιστών και συνοδοιπόρων» ή των «αναρχοκομουνιστών», που ελέγχουν τα κινήματα. Βέβαια οι θυσίες των τότε αγωνιστών που αντιστάθηκαν, δίνουν καρπούς σήμερα. Οι σημερινοί πολίτες είναι υποψιασμένοι στις χυδαίες αιτιάσεις της συντήρησης. Όπως δείχνουν οι έρευνες, το 56% των πολιτών δεν πείθεται από την επίθεση του «αμαρτωλού τρίο» (Καρατζαφέρης, Παπαρήγα, Πολύδωρας) εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΚΕ διαφωνούν με την πολιτική του επίσημου χαφιεδισμού της ηγεσίας του!



Το κύριο όμως συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε σαν προϊόν της κοινωνικής εξέγερσης που εξακολουθούμε να βιώνουμε είναι το εξής: Παρά τις τρομερές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση. Παρά τις συμμαχίες (από ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) που εξασφάλισε, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικής συγκροτημένης πολιτικής έκφρασης του αγώνα των εξεγερμένων. Παρά την πλήρη αδρανοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κοινωνία αυτή τη φορά δεν «μάσησε». Η επιχειρούμενη «Σαρκοζοποίηση» απέτυχε. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι έλληνες θεωρούν υπεύθυνη για την εξέγερση, την κυβέρνηση και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 85%. Και όπως συμβαίνει πάντα σ’αυτές τις περιπτώσεις, η ΝΔ δεν πρόκειται να καταποντιστεί μόνη της. Θα συμπαρασύρει μαζί και τους ευκαιριακούς και μη, συμμάχους της.



Παντελής Καβύρης


Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP