Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΚΟΥΣ.

>> Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το τηλεοπτικό σωου που έχει στηθεί γύρω απο την "τρομοκρατία", με πρωταγωνιστές τίς "διωκτικές" (τρομάρα τους) αρχές, τα τηλεοπτικά τους παπαγαλάκια (Σομπολοκαραϊβαζιδες) και μερικούς εκ των γνωστών εδω και χρόνια, στελεχών του αντιεξουσιαστικού χώρου, μας έχει αφήσει άφωνους.
Και αν επρόκειτο για "μεμονομένα" περιστατικα δημοσιογραφικής αλητείας, θα το διασκεδάζαμε κιόλας. Η θυμηδία που προκαλούν οι τηλεοπτικές αναλύσεις της αστυνομικής διάνοιας που λέγεται Σόμπολος (έχει βάλει όλη την Ελλάδα να ξηλώνει τις καλαμωτές απ' τα μπαλκόνια της), θα μπορούσαν να αποτελούν βάλσαμο ευθυμίας για την ψυχή του δοκιμαζόμενου έλληνα.
Όμως το ύφος και η αυτοπεποίθηση με την οποία όλα αυτά τα νούμερα εκτοξεύουν στα μούτρα μας, την παπαριά που τούς "αποκαλύπτει" ο κάθε μπαρόβιος ασφαλίτης, δείχνει άλλο πράγμα.  Δείχνει το πόσο υποτιμούν όλους αυτούς τούς οποίους υποτίθεται οτι πρέπει να ενημερώνουν (και οι οποίοι πληρώνουν σε τελευταία ανάλυση, τούς παχυλούς μισθούς τους).
Δικαιολογημένη λοιπόν η αγανάκτηση που αισθάνεται τις τελευταίες μέρες ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης απέναντι στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Είναι όμως όλοι ίδιοι; Όχι βέβαια! Το λειτούργημα του δημοσιογράφου ζεί! Ζεί στις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων που το τιμούν!



Δημοσιεύουμε σήμερα λοιπόν δύο κείμενα απο δύο διαφορετικές ομάδες δημοσιογράφων. Έτσι για να μάθουμε οτι "συνήθως ότι δεν λάμπει είναι χρυσός" κατα παράφραση του γνωστού γνωμικού.

Το πρώτο κείμενο το αντιγράφω απο την ιστοσελίδα ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ και έχει την υπογραφή "Συντακτικη Ομάδα Άνεργων Δημοσιογράφων"

Το δεύτερο κείμενο το αντέγραψα απο τό ιστολόγιο του Κώστα Στοφόρου και έχει τις υπογραφές δημοσιογράφων του "105,5 στο Κόκκινο", της "Αυγής", της "Ελευθεροτυπίας", της "Ισοτιμίας" και του "Αθήνα 9,84"

Κάντε κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε τα κείμενα. Πραγματικά αξίζουν και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι ακόμη κάποιοι αντιστέκονται!


Διαβάστε περισσότερα


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ....

Στον αέρα βρίσκονται όλες οι "αποκαλύψεις" του Χρυσοχοϊδη και της παρεούλας του. Όσο δεν ανακαλύπτονται τα όπλα και ο οπλισμός του Επαναστατικού Αγώνα, οι δικογραφίες είναι ένα μάτσο κουρελόχαρτα. Το ερώτημα που γεννάται βεβαίως είναι τι θα κάνει ο Χρυσοχοϊδης και η παρέα του αν αυριο μεθαυριο χτυπήσει ο Επαναστατικός Αγώνας...


Γι αυτό εξάλλου έχουν λυσσάξει να εντοπίσουν τη γιάφκα με τον οπλισμό. Γιατί γιάφκα χωρίς οπλισμό είναι παιδική χαρά για τα σαρκοφαγα κοράκια της ενημέρωσης. Γι αυτό ζητούν απελπισμένα απο τους πολίτες να ρουφιανέψουν οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνες.

Όσο για το σπίτι στη Ν. Φιλαδέλφεια μην μας λένε αηδίες οτι το ανακάλυψαν απο τα κλειδιά που είχε στην τσέπη του ένας απο τους κατηγορούμενους. Το ενοίκιο του σπιτιού πληρωνόταν κάθε μήνα μέσω τραπέζης. Τι πιο απλό λοιπόν απο το να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού και να τον ρωτήσουν για το σπίτι που νοικιαζε.

Δεν έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο που να μπορεί να δέσει έστω στοιχειωδώς την υπόθεσή τους. Πέρα απο τις κοινές διαπιστώσεις που μπορεί να κάνει καθε ένας πολίτης αναφορικώς με τον τρόπο που δρουσε ο επικεφαλής των τρομοκρατων με ολόκληρη κουστωδία αστυνομικών στο κατόπι του απο το 1995 και μετά, με την ολέθρια απερισκεψία να κρατάει στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού του όταν για τον οπλισμό είχαν κρυφή γιαφκα, υπάρχει και η κορυφαία ΑΠΟΡΙΑ όλων μας:

αφού έχουν καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία κατηγορόυμενων την ώρα που έσκασε η βόμβα στα Κάτω Πατήσια, απο την οποία έχασε τη ζωή του ο 15χρονος μετανάστης, γιατί ο εισαγγελέας ποινικής διώξης δεν έχει ασκήσει δίωξη για ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ? Κατηγορία που θεωρείται αρκετά σοβαρή -αν υπάρχουν στοιχεία- και μπορεί να δέσει το κατηγορητήριο....

Με τις διαρροές που κάνουν οι μπάτσοι προς τους συνεργάτες τους μπατσοσυντάκτες, με πρώτο και καλύτερο αυτόν τον γραφικό τυπάκο που θέλει να είναι και προέδρος της ΕΣΗΕΑ όταν δεν μπορεί να βάλει πέντε λέξεις στη σειρά, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα. Προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη οτι ο Χρυσοχοϊδης και η παρέα του έχουν το κοκκαλακι της νυχτερίδας με αποτέλεσμα να μπορούν παντού και πάντα να εξαρθρωνουν τους τρομοκρατες.

Βέβαια αυτή τη φορά δεν τους "έκατσε" η συνταγή του 2002 ώστε να οδηγήσουν κάποιο κατηγορούμενο στο νοσοκομείο και να αναθέσουν τη "διαλεύκανση" της υπόθεσης στις ...πορτοκαλάδες με κοκτέίλ χημικων. Έτσι προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας πρόθυμους συνεργάτες με δημοσιοκαφρικη ταυτότητα.

Καθημερινά όλα αυτά τα παπαγαλάκια που ψοφάνε για το δικό τους 15λεπτο της δημοσιότητας κάθε βράδυ στα δελτία παραπλήροφορησης, τηλεφωνούν στις "πηγες" τους, -τη μπατσαρία- και ζητούν πληροφόρηση την οποία εν συνεχεία θα μας σερβίρουν το βράδυ με μπόλικη σάλτσα.

Πόσο γρήγορα ξεχάσαμε την Μ.Κ. που την βάφτισαν "Αννα" της 17Ν και κάθε βραδυ έδινα ρεσιταλ καφρίλας τα κανάλια? Πόσο γρήγορα ξεχάσαμε οτι για το διασυρμό αυτής της γυναίκας υπήρξαν ποινές και απο την ποινική δικαιοσύνη και απο την πειθαρχική διαδικασια της ανυπαρκτης ΕΣΗΕΑ... Είναι σύμπτωση άραγε οτι ένας απ αυτούς που τιμωρήθηκαν τότε με 3μηνη διαγραφη είναι ο ίδιος άνθρωπος που προσπαθούσε να μας πείσει απο το καναλι όπου εργαζεται, οτι αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα στα Κατω Πατήσια συνομιλούσαν στο τηλέφωνο και περιγελούσαν το θάνατο του 15χρονου μετανάστη? Όχι βέβαια τίποτα δεν είναι σύμπτωση....

Εντολές εκτελεί κι αυτός και όλοι οι μπατσοσυντάκτες οι οποίοι στο μόνο που διαφέρουν απο τους κανονικούς μπάτσους είναι στο οτι δεν φοράνε στολή. Στόχος τους να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα που θα αντιδράσει με οργή απέναντι στα "καθαρματα" τους τρομοκράτες που σκότωσαν το παιδάκι. Για να πάρει αυτή την οργή ο Χρυσοχοϊδης και να την μετουσιώσει σε περισσότερη αστυνόμευση "για το καλό μας".

Για να μπορεί πιο εύκολα να μας σερβίρει τα κατασκευασμένα σενάρια τρομοκρατίας. Όπως αυτό με τα περι σκοποβολής στηνη ανατολικη πλευρα του Υμηττου οπου παρακολουθουσαν -λενε- οι μπάτσοι τους τρομοκράτες να ρίχνουν ριπές με Καλάσνικοφ και περίμεναν να φύγουν για να πάνε να φωτογραφήσουν τους κάλυκες. Τους οξειδωμένους αυτούς κάλυκες των 9 και των 45 χιλιοστών που θέλουν ντε και καλά να μας πεισουν οτι σκουριασαν σε λίγες μέρες....

Οχι κύριοι το παραμύθι σας δεν έχει ΔΡΑΚΟ γι αυτο δεν θα το καταπιούμε αμάσητο. Εκείνο που δεν αναλογίστηκε κανένας ούτε λεπτό όμως είναι τι θα γίνει αν στο δικαστήριο που θα γίνει σε μερικούς μήνες όλοι αυτοι οι άνθρωποι αθωωθούν? Ποιός θα τους δώσει πίσω την κλεμμένη ζωή τους? Ποιός θα έχει το θάρρος να τους πει "συγνωμη λάθος"? ΚΑΝΕΝΑΣ γιατί τα παντα είναι πολιτική για τον Χρυσοχοϊδη και την παρέα του.

Συντακτική Ομάδα
Άνεργων Δημοσιογράφων

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Να καταδικάσει η ΕΣΗΕΑ τα “παπαγαλάκια” της Ασφάλειας

Αθήνα, 14/4/2010
Προς το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

Τις τελευταίες μέρες γράφεται μια από ακόμα μελανή σελίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας, καθώς εκτυλίσσεται μπροστά μας μια, συντονισμένη από την αστυνομία, όπως φαίνεται, επιχείρηση τρομοϋστερίας και ανθρωποφαγίας από μερίδα των ΜΜΕ εις βάρος των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας του κλάδου μας, όπως ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών, ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας, ο έλεγχος και η τεκμηρίωση της πληροφορίας που

μεταδίδεται παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση από αρκετούς δημοσιογράφους, πιθανότατα με την παρότρυνση των “πηγών” τους και των ιεραρχικά ανωτέρων τους στα Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε κάποια δείγματα αυτής της πραγματικότητας, όπως η αναφορά στους χαρακτηρισμούς «τρομοκράτες» ή «εγκληματίες» ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και ενώ η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ μιλούσε για προσαγωγές, προεξοφλώντας δικαστικές αποφάσεις, η οργανωμένη από την αστυνομία είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στις οικείες των συλληφθέντων και η έκθεση του προσωπικού τους χώρου, η ενόχληση και διαπόμπευση του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, η άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή χωρίς καμία τεκμηρίωση «διαρροών από την Αστυνομία», η απόκρυψη πληροφοριών που φωτίζουν από άλλες πλευρές την υπόθεση (όπως λ.χ. ο εμφανής τραυματισμός 2 εκ των συλληφθέντων) και βεβαίως τα σεξιστικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και sites, τα οποία ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΣΗΕΑ, η Ένωση οφείλει να ελέγξει αν οι διαχειριστές τους ή οι συντάκτες τους είναι μέλη της.

Αυτά τα φαινόμενα παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, υπονομεύουν το δικαίωμα της κοινωνίας στην αξιόπιστη πληροφόρηση και ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας.

Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να επανακατοχυρωθούν οι δεοντολογικές αρχές που οφείλουν να διέπουν το επάγγελμά μας.





Βαγγέλης Γέττος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»



Σπύρος Γεράρδης, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»



Μαρία Καλυβιώτου, εφημερίδα «Αυγή»



Γιώργος Κυρίτσης, εφημερίδα «Αυγή»



Μαρία Λούκα, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»



Ιασωνας Παναγιωτόπουλος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»



Ματίνα Παπαχριστούδη , εφημερίδα «Ισοτιμία»



Κώστας Ράπτης, ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84»



Δημήτρης Τρίμης, εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP