Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

Εμφύλιος στη χώρα;

>> Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ενα άρθρο στην "Μανιφέστο", οι βανδαλισμοί στο Κολωνάκι και τα νέα μέτρα αστυνόμευσης.


Του Στέλιου Κούλογλου απο το TVXS .




Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως μπορούσε να προβλέψει ακόμη και μαθητής Γυμνασίου: οι κουκουλοφόροι βανδάλισαν το Κολωνάκι την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο τα ΜΜΕ άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ρωτώντας που ήταν η αστυνομία. Και τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων αστυνομικών «μονάδων ταχείας επέμβασης» και μεγαλύτερη αστυνόμευση. (Παρεπιμπτόντως τέθηκε ξανά θέμα πανεπιστημιακού ασύλου καθώς οι κουκουλοφόροι, μετά το καίριο χτύπημα που κατάφεραν στην μπουρζουαζία, κατέφυγαν για να ξαποστάσουν στη Νομική Σχολή.)

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να προβλέψει κανείς και τη συνέχεια.

Σενάριο 1. Κάποιοι άλλοι κουμπουροφόροι «επαναστάτες» θα χτυπήσουν τις νέες μονάδες ταχείας επέμβασης ή τα ΜΑΤ ή απλούς αστυνομικούς ή κάποιον επώνυμο στόχο. Τα ΜΜΕ αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα ζητήσουν πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απο νέους νόμους μέχρι κάμερες και μπλόκα που θα στηθούν με τη βοήθεια της Σκότλαντ Γιαρντ.


Σενάριο 2. Κάποιοι παρακρατικοί θα προσπαθήσουν να δολοφονήσουν αθώους, που έχουν όμως σχέση με το χώρο της κοινωνικής αμφισβήτησης, όπως έγινε με την χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια (παρένθεση πολύ ενδιαφέρουσα: σε χθεσινοβραδυνή συζήτηση στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τον δράστη της επίθεσης με χειροβομβίδα ...«ανόητο» και μόνο μετά από αντιδράσεις παραδέχθηκε ότι η πράξη ήταν εγκληματική). Σε απάντηση της δολοφονικής επίθεσης, οι κουμπουροφόροι θα αναλάβουν να πάρουν εκδίκηση. Επιστροφή στο σενάριο 1.


Δράση - Ανελεύθερα μέτρα - Αντίδραση εναντίον των τελευταίων - Περισσότερα ανελεύθερα μέτρα. Πώς είναι δυνατόν κάτι που μοιάζει με μαθηματική εξίσωση Πρώτης Γυμνασίου να μην μπορούν να το καταλάβουν οι δράστες και οι υποστηρικτές τους; Διότι η τυφλή αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει δεν στηρίζεται στη λογική αλλά στην ιδεολογία. Οι μεν θιασώτες της τρομοκρατίας γνωρίζουν καλά ότι η δράση τους προκαλεί αστυνομικά μέτρα. Θεωρούν όμως ότι όσο περισσότερο καταπιέζεται ο λαός, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει τα όπλα για την απελευθέρωσή του.


Η θεωρία κρατάει από τη δεκαετία του '30 και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε: όσο περισσότερο φτωχαίνουν οι άνθρωποι και χάνουν τα δικαιώματα τους, τόσο περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται καταφεύγοντας σε συντηρητικές λύσεις. Οι φτωχοί και φοβισμένοι από το οικονομικό κραχ του 1929 στον Χίτλερ κατέφυγαν, όχι στη Γ' Διεθνή. Απλώς ορισμένοι είναι αρκετές δεκαετίες πίσω.


Παρόμοια ιδεολογική προσέγγιση και από το αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι φανερό ότι η «διάχυτη τρομοκρατία» που εκδηλώνεται μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου έχει κοινωνικές αιτίες που αφορούν την Ελλάδα: οργή και αγανάκτηση για την ανικανότητα και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, διευρυνόμενες ανισότητες, αντίδραση στις αστυνομικές αυθαιρεσίες που ενθαρύνθηκαν από μια παντελώς ανίκανη κυβέρνηση, πλήρης διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος.


Επομένως, η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε αστυνομικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει να απαντήσει και στις βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες. Δεν δικαιούνται τα συγκροτήματα Τύπου να ζητούν αυστηρή εφαρμογή των νόμων και συγχρόνως να στηρίζουν ποικοιλοτρόπως την κυβέρνηση που τα έκανε θάλασσα σε όλους τους τομείς. Δεν μπορείς να δικάζεις τους μαθητές στην Λάρισα που συνελήφθησαν τον Δεκέμβρη με τον αντιτρομοκρατικό νόμο ρίχνοντας λάδι στην φωτιά. Δεν βλέπουν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από αστυνομικά μέτρα ;


Σίγουρα τους εμποδίζει η δική τους ιδεολογία περί νόμου και τάξης. Αλλά επειδή είναι πιο έμπειροι από τους (συν-πλην) δεκαοχτάχρονους που ξεκίνησαν την... επανάσταση από το Κολωνάκι, ξέρουν ότι ο φαύλος κυκλος τελικά αυτούς θα ωφελήσει. Αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συντηρητικοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και στην πολιτική ανάσταση των κομμάτων του νόμου και της τάξης, ανεξάρτητα από την επίσημη ονομασία τους...


Από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην τρομοκρατική Σκύλλα και την ανελεύθερη-παρακρατική Χάρυβδη τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει. Οταν το λόγο παίρνουν τα όπλα και η αστυνομία, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, ο δημοκρατικός διάλογος και η κοινωνική δικαιοσύνη αποσύρονται από την ημερήσια διάταξη. Δεν είναι άστοχο ότι η ιταλική εφημερίδα «Μανιφέστο» μιλάει για πιθανό εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν δύο συγκροτημένα στρατόπεδα για μεγάλης έκτασης πόλεμο, βρισκόμαστε όμως μπροστά σε ένοπλες συγκρούσεις, που ίσως θα μοιάζουν με μίνι εμφύλιο πολέμο. Λείπει η ενέργεια που θα κηρύξει επισήμως την έναρξη του.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP