Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΠΕΡΙ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ", ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ.

>> Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Δημοσίευση απο "kekropas" 6/2/2008

Φαίνεται ότι κάποιοι έδωσαν βάση σ'αυτά που γράφονται εδω και εβδομάδες στην BlogΌπερα, σχετικά με αυτό που εντέχνως επιχειρείται να παρουσιαστεί ως 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της Μαστίχας». Ήδη λοιπόν η ελάσσονα αντιπολίτευση του δήμου Χίου, θέτει θέμα νομιμότητας αυτού που παρουσιάζεται ως «Μεσογειακό Φεστιβάλ».

Διαβάστε εδω το σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της χιώτικης εφημερίδας «Αλήθεια».


Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, το «Φεστιβάλ», το οποίο κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρχει τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.


Η μυστικοπάθεια με την οποία περιβάλλεται το όλο εγχείρημα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Π.χ , το πρώτο βήμα για την δημιουργία οποιουδήποτε σοβαρού «Φεστιβάλ» είναι η συγκρότηση καλλιτεχνικής επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους σκοπούς, τους στόχους και τη λειτουργία του. Στην περίπτωση μας υπάρχει κάτι τέτοιο; Αν ναι γιατί δεν δίδονται τα ονόματα στην δημοσιότητα; Μήπως υπό τον φόβο βασκανίας; Το μόνο που γνωρίζουμε επισήμως είναι ότι ο Δήμαρχος Χίου θα είναι πρόεδρος της επιτροπής. Ειρήσθω εν παρωδώ, ο συγκεκριμένος δήμαρχος μόνον επίτιμος πρόεδρος μπορεί να υπάρξει, αφού η επαγγελματική του ιδιότητα (γιατρός), κάνει τη σχέση του με τον πολιτισμό ίδια με αυτή που έχει ο Πικάσο με την ιατρική.


Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η συγκρότηση καλλιτεχνικής επιτροπής είναι τυπικό θέμα. Τυγχάνει να έχουμε στα χέρια μας την έγγραφη πρόταση των (ιδιωτών) φερόμενων ως διοργανωτών του «φεστιβάλ» (των οποίων η εμπειρία από ανάλογες διοργανώσεις είναι μόνο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων). Με μεγάλη ευκολία μπορεί κανείς να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Ένας αχταρμάς «πολιτιστικών» δραστηριοτήτων εντελώς εμπορικού χαρακτήρα, από αυτούς που βλέπουμε κάθε χρόνο στην ελληνική περιφέρεια να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάθε είδους αρπαχτής. Ο αχταρμάς αυτός εδώ βαφτίζεται «φεστιβάλ». Η μόνη διαφορά με αυτά που παρακολουθούμε κάθε καλοκαίρι είναι τα ονόματα των «ατζέντηδων».


Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει απαραίτητη την ύπαρξη (σοβαρής) καλλιτεχνικής επιτροπής. Αν οι υπεύθυνοι του δήμου Χίου είχαν ρωτήσει κάποιους ανθρώπους σχετικούς με τον πολιτισμό θα μάθαιναν τι σημαίνει πρώτα από όλα «φεστιβάλ». Θα είχαν ίσως πάρει ιδέες για το πώς τα ελάχιστα (για την παραγωγή πολιτιστικού έργου) αλλά πάρα πολλά (για την τσέπη του δημότη) χρήματα που πρόκειται να διατεθούν, θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του νησιού (εκτός και αν ο σκοπός του υποτιθέμενου «φεστιβάλ» είναι άλλος).
Και κάτι ακόμη που μπορεί να είναι λεπτομέρεια αλλά έχει τη σημασία του, γιατί δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο το «φεστιβάλ» αντιμετωπίζει τον πολιτισμό. Στη γη του Όμηρου, του Κοραή, του Ψυχάρη, του Χρήστου και δεκάδων άλλων ανθρώπων του πνεύματος, η διοργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος παίρνει το όνομα ενός εμπορικοτουριστικού προϊόντος. «Τέχνη στη γη της Μαστίχας». Προτείνομε λοιπόν η επόμενη εμποροπανήγυρις που θα γίνει στο νησί να ονομαστεί «Εμποροπανήγυρις ο Ψυχάρης». Έτσι για να μην είμαστε ανακόλουθοι.

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP