Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

>> Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 28/2/2008

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν Πέμπτη και Παρασκευή, 28 & 29/2, οι συμβασιούχοι –εργαζόμενοι στις εφορείες αρχαιοτήτων του νομού μας, 3η Ε.Β.Α. και Κ΄Ε.Π.ΚΑ., διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του κράτους να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο ευρίσκονται, απειλούμενοι ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο.Μάλιστα οι εργαζόμενοι στην Κ΄Ε.Π.ΚΑ, από τις 25 τρέχοντος έχουν οδηγηθεί σε επίσχεση εργασίας, λόγω καθυστέρησης των δεδουλευμένων στα έργα «Φράγμα Κόρης γεφύρι», και «Παράκαμψη Πόλης Χίου».Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό συμβασιούχων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, και αρχαιοφύλακες), που αυτή τη στιγμή καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της αρχαιολογίας στη Χίο, ενώ κρίνεται απαραίτητο για τη στελέχωση και των μελλοντικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που αυτονόητα σημαίνει ότι τυχόν απόλυσή του θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ’΄ΚΠΣ και πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν.Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται τα παρακάτω έργα απαραίτητα για την ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού:Στερέωση –Αποκατάσταση –Ανάδειξη Νέας Μονής, Μουσειακός χώρος Τράπεζας και Ανάδειξη Ανατ. Κελλιών Ν. Μονής. Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μεσαιωνικού Οικισμού Αναβάτου, Εκσυγχρονισμός Βυζαντινού Μουσείου Μετζητιέ Τζαμί, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου, Φράγμα Κόρης Γεφύρι, και Παράκαμψη πόλης Χίου.Επί πλέον είναι γνωστό ότι υπάρχουν οικισμοί χαρακτηρισμένοι ως ιστορικοί διατηρητέοι, καθώς και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι. Ταυτόχρονα , πάγια είναι η ανάγκη σωστικών ανασκαφών, για ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών και την έκδοση οικοδομικών άδειών.Να σημειωθεί ότι το προσωπικό που απολύεται μετά το 24μηνο που έχει ορίσει ο νόμος Παυλόπουλου, αντικαθίστανται από κομματικά ελεγχόμενες προσλήψεις μέσω των γενικών Γραμματέων του ΥΠ.ΠΟ.. Το καταγγέλλουν οι ίδιοι οι θιγόμενοι συμβασιούχοι, αλλά είναι πλέον γνωστό πανελλαδικά μετά την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Read more...

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΙΝΑΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σύλλογος Οικολογιας και Περιβάλλοντος Χίου και η τοπικη οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοινώσεις τους καλούν τους Χιώτες σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την προβληματική (μη) λειτουργία, του βιολογικού.
Ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει από την κακή λειτουργία του βιολογικού σταθμού ( που κακώς τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση) δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στη στην κινητοποίηση του συλλόγου της Φάρκαινας. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρότητα και διαφάνεια στη διαχείριση μιας τόσο καίριας λειτουργίας ? όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και για τα καθαρά ζητήματα υγείας. Οι επιπολαιότητες, οι αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το φορτίο λυμάτων και τις δυνατότητες του σταθμού, η αγνόηση των περιβαλλοντικών όρων, οι αυτοσχεδιασμοί, η ανεξέλεγκτη αύξηση των φορτίων (εδώ και χρόνια) δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με επισφράγισμα τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι ταξιδιώτες του αεροδρομίου και οι διερχόμενοι τη λεωφόρο Ενώσεως. Με την κινητοποίηση του Σαββάτου ίσως ξεκινήσουν εξελίξεις όπου θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική ευθύνη, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές δυνατότητες του σταθμού και οι ανάλογες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής ( που κακώς συνδέθηκαν σε τόση έκταση). Να υπάρξει σεβασμός προς τους περιβαλλοντικούς όρους και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα και στο σταθμό καις τους επιμέρους μεγάλους ρυπαντές (πριν πέσουν τα φορτία στο σύστημα) ώστε να υπάρξει άψογη λειτουργία. Διαφορετικά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο μπορεί να γίνει καταστροφικό με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Καλούμε όλους τους φορείς και πολίτες της Χίου να συμμετέχουν και να δυναμώσουν την κινητοποίηση του Σαββάτου που οργανώνει ο Σύλλογος της Φαρκαινας και να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο βιολογικό σταθμό και την γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής. Χίος 28-2-2008
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Read more...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.

>> Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Εδω καί μήνες η Χίος έχει μεταβληθεί απο Μυροβόλος σε Βρωμοβόλος. Αιτία οι βλάβες στο σύστημα βιολογικου καθαρισμού των λυμάτων εξ αιτίας κακών χειρισμών και ανικανότητας, τόσο της τωρινής όσο και των προηγουμένων δημοτικών αρχών.
Σχεδόν οι μισή πόλη ζει υπο το καθεστώς αφόρητης βρώμας. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ έχει τη συμπεριφορά μικρού παιδιού που έχει μαζέψει το φορτηγάκια και τα μπολντοζάκια του και παίζει
φτιάχνοντας λακάκια στο χώρο των εγκαταστάσεων. Το να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών ουτε καν περνάει απο το μυαλό των υπευθύνων. Τι χρειάζεται άλλωστε; Φαίνεται οτι στη σύγχρονη Χίο αρκεί να διοριστείς έμμισθος πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, για να αποκτήσεις την ιδιότητα του ξερόλα- παντογνώστη. Αυτή είναι η μέχρι τώρα συμπεριφορά των διοικήσεων. Γιαυτό το λόγο οι κάτοικοι της περιοχής (και οχι μόνο) αποφάσισαν να κινητοποιηθούν.


Όλοι στην συγκέντρωση κατά της βρώμας αλλά και της ανικανότητας και βλακείας των υπευθύνων.
Σάββατο 1/3/2008 στις 11 το πρωί έξω από την είσοδο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.
Θα είμαστε όλοι εκεί!


Το κείμενο των διοργανωτών:

«Επειδή η υποβάθμιση της ζωής μας έχει φθάσει στο απροχώρητο, επειδή βαρεθήκαμε να πειραματίζονται εις βάρος μας, διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι… επειδή δεν γίνεται σε εγκαταστάσεις με δεδομένες δυνατότητες επεξεργασίας λυμάτων, κάποιοι να τις υπερφόρτωσα (και να τις υπερφορτώνουν) για να εξυπηρετήσουν (με φθηνό και λαϊκίστικο τρόπο) υπαρκτές ανάγκες συνανθρώπων μας (ενώ υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις) αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά.
Παράλληλα με γνωστοποίηση του προβλήματος σε κάθε θεσμικό υπεύθυνο, καλούμε όλους τους θιγόμενους από τις απαράδεκτες οσμές:
ευρύτερη περιοχή Κονταρίου, Αγιοδεκτινής, ανατολική και δυτική πλευρά του Αεροδρομίου, Φάρκαινα μέχρι και Ευαγγελίστρια, να συγκεντρωθούμε το Σάββατο 01/03/2008 στις 11 το πρωί στην κυρία είσοδο του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, να διαμαρτυρηθούμε. Παράλληλα να αποφασίσουμε τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα μας μέχρι που θα σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Επειδή βεβαίως πρόκειται και για την είσοδο της πόλης, που γειτνιάζει με τουριστικές περιοχές και τον ιστορικό τόπο του Κάμπου, καλούμε και κάθε σχετικό φορέα και ευαίσθητο άνθρωπο να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.
Μοναδική ελπίδα η κινητοποίηση μας…».

Read more...

Τσάμηδες, Σλαβόφωνοι και Ελληνικό κράτος.

>> Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2008

Ένα καταπληκτικό άρθρο του "Βαλκάνια, Ελληνισμός, Πολιτική", αναδημοσιεύει το Blog Black Cat, Red Cat. Εχει τίτλο "Οι σκελετοί στη ντουλάπα" και πραγματεύεται το θέμα των Τσάμηδων. Διαβάστε το εδω

Διόρθωση: Μετά την ενημέρωση του φίλου Plagal διορθώνω. Το άρθρο δεν αναδημοσιεύεται. Είναι προτότυπα δημοσιευμένο στό Black Cat, Red Cat. Το "Βαλκάνια, Ελληνισμός, Πολιτική" ειναι η κατηγορία του blog στην οποία δημοσιεύεται το άρθρο.

Read more...

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

>> Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

Όλοι παρακολουθήσαμε τις πρώτες αντιδράσεις, όχι τόσο από την εκλογή Τσίπρα (στην προεδρία του Συνασπισμού) όσο από τις δημοσκοπήσεις που φαίνεται να καταγράφουν σοβαρή εκλογική μετατόπιση σαν αποτέλεσμα αυτής της εκλογής. Όπως είναι φυσικό οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τους όμορους πολιτικά χώρους. Οι προσωπικές επιθέσεις του μαινόμενου Πάγκαλου και οι δηλώσεις περί «αναξιόπιστων κουραμπιέδων» της κ.Παπαρήγα, είναι χαρακτηριστικά της αμηχανίας η οποία επικρατεί στους χώρους τόσο του ΠΑΣΟΚ (το οποίο φαίνεται να χάνει ένα μεγάλο μέρος από το «αριστερό» τμήμα του), όσο και του ΚΚΕ (το οποίο δείχνει, προς το παρών, αδύναμο να υποδεχθεί αυτό το τμήμα).
Πέραν όμως των πρώτων αντιδράσεων, υπάρχουν γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι ίσως το «φαινόμενο Τσίπρα» να ξεκινά μια μορφή χιονοστιβάδας θετικών εξελίξεων στους χώρους της ευρύτερης Αριστεράς. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω δύο γεγονότα:
α) Πριν από λίγες ημέρες, η κ.Παπαρήγα εμφανίζεται σε life style εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Στην εμφάνιση της αυτή συνοδεύεται (μεταξύ άλλων) και από ομάδα νεαρών κοριτσιών. Πρόκειται για πρώην στελέχη της ΚΝΕ τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν προωθηθεί στο κόμμα (σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Παπαρήγα). Είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλει, η γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, να παρουσιάσει τις νεαρές κοπέλες περίπου σαν νεαρές «Τσιπρούλες», το αντίβαρο του ΚΚΕ δηλαδή, στην εκλογή Τσίπρα. Στην ίδια εκπομπή και κατόπιν επίμονων ερωτήσεων της παρουσιάστριας, η κ.Παπαρήγα δεν αποκλείει αυτό που ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό (από τότε που έγινε εμφανής η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που έφερνε η εκλογή Τσίπρα). Την αλλαγή στην ηγεσία του ΚΚΕ, και την προώθηση του κ. Κουτσούμπα, μέλους του Π.Γ, στη θέση του γ.γ.
β) Το δεύτερο γεγονός έχει τοπικό χαρακτήρα. Έχει όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία, αρκεί να μην πρόκειται για σπασμωδική αντίδραση αλλά να σηματοδοτεί κάποια (έστω και αμυδρή) αλλαγή αντιλήψεων στους χώρους της μη ριζοσπαστικής αριστεράς. Από τα Χιακά ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (νομαρχιακή παράταξη ελεγχόμενη από το ΚΚΕ), διοργανώνει εκδήλωση – ομιλία με θέμα τα μεταταγμένα προϊόντα και εισηγητή τον γνωστό συμπατριώτη μας οικολόγο και βιοκαλλιεργητή, κ. Μιχάλη Κουλουρούδη. Τόσο το θέμα της εκδήλωσης όσο και η επιλογή του εισηγητή αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη (αλλά και μία ελπίδα για το μέλλον της αριστεράς) για τον κάθε καλόπιστο αριστερό. Από ότι θυμάμαι είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ ή κάποια οργάνωση ελεγχόμενη από αυτό, διοργανώνει εκδήλωση με ανάλογο (καθαρά οικολογικού χαρακτήρα) θέμα, στη Χίο τουλάχιστον. Μέχρι τώρα τέτοιου είδους θέματα αποτελούσαν ταμπού για τον συγκεκριμένο χώρο, τόσο για ιδεολογικούς όσο και για εντελώς πρακτικούς λόγους, αφού αυτή η θεματολογία αποτελεί πόλο δραστηριοποίησης της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς κυρίως, την οποία το ΚΚΕ έχει «αφορίσει» ως «οπορτουνιστική» και οπωσδήποτε δεν θα επιθυμούσε να φέρει σε επαφή τα μέλη του μαζί της . Από την άλλη πλευρά και η επιλογή του εισηγητή γίνεται από τον ευρύτερο «οπορτουνιστικό» χώρο. Ο κ. Κουλουρούδης είναι στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων (πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στο βιογραφικό που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι διοργανωτές), υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του εν λόγω κόμματος κατά τις τελευταίες εκλογές.
Να πρόκειται για κάποια τυχαία «παρασπονδία» της παράταξης; Μάλλον απίθανο για οργάνωση που ελέγχεται από το ΚΚΕ. Να πρόκειται για προσωρινή στρατηγική αναδίπλωση; Ίσως. Ακόμη και σαυτή την περίπτωση όμως το ΚΚΕ θα πρέπει να εξηγήσει στους οπαδούς του πράγματα αρκετά δύσκολα. Π.χ γιατί ενώ τόσον καιρό απορρίπτεται η συνεύρεση με τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (του «οπορτουνισμού» σύμφωνα με την ορολογία του ΚΚΕ) σε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία οι θέσεις είναι κοινές (που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), τώρα αυτή τη συνεύρεση την επιδιώκει το ίδιο, δικαιώνοντας τους «οπορτουνιστές». Το στοίχημα έχει μεγάλο ρίσκο.
Αν – επαναλαμβάνω- τα γεγονότα αυτά, δεν αποτελούν σπασμωδικές αντιδράσεις (από την πλευρά του συντηρητικού τμήματος της αριστεράς) στην αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφουν οι λογής- λογής δημοσκοπήσεις (και που στο κάτω – κάτω μπορεί και να μην απηχούν την πραγματικότητα), τότε η εκλογή Τσίπρα (άσχετα με την επιτυχημένη ή μη προεδρική θητεία του ίδιου) ίσως να αποτελέσει το σημαντικότερο μεταπολεμικό γεγονός για την Αριστερά. Όχι γιατί δικαιώνει τις θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς (πράγμα το οποίο άλλωστε επιδέχεται αρκετής συζήτησης), αλλά κυρίως γιατί «αναγκάζει» συντηρητικότερες δυνάμεις της αριστεράς, οι οποίες εκφράζονται κατά κύριο λόγω μέσα από το ΚΚΕ, να κινηθούν σε ριζοσπαστικότερες κατευθύνσεις. Στο βάθος αυτού του τούνελ ίσως να αρχίσει να αχνοφαίνεται το όραμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αριστερών. Μια μεγάλη Αριστερά με τις ιδεολογικές της διαφορές αλλά και τους κοινούς αγώνες στην πορεία για μία δίκαιη, ανθρώπινη και σοσιαλιστική κοινωνία.

Read more...

ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΟΡΙΑ;

>> Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008


Ο Δήμος Χίου...έκανε το καθήκον του. Έφτιαξε ράμπα για τα ΑΜΕΑ. Προφανώς ως διακοσμητικό στοιχείο για την πόλη. Κατόπιν έκλεισε τη ράμπα με τον κάδο αποριμμάτων. Απο κοντά και ο ευσυνείδητος συνδημότης μας που τοποθέτησε το μοτοποδήλατο του για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μη διέλευσης. Και όλα αυτά όχι σε κάποια μακρινή συνοικία αλλά ακριβώς κάτω απο το κτήριο της Δημαρχίας στην οδο Οινοπίωνος στο κέντρο της πόλης. Συγχαρητήρια!!!

Read more...

Ποιος απαξιώνει το λόφο Φιλοπάππου;

Η Stella μας έστειλε για δημοσίευση το παρακάτω:

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέλεξε το νέο διοικητικό του Συμβούλιο. Η αθρόα συμμετοχή στις κάλπες (από τα 850 μέλη ψήφισαν τα 700) προσδίδει πράγματι στο Δ.Σ. ευρύτατη νομιμοποίηση, καθιστώντας το "πανίσχυρο στους αγώνες για τα μνημεία, τους ίδιους τους αρχαιολόγους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία" όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑ. Φίλτατοι οι αρχαιολόγοι, εξαιρετικά πολύπλοκο και κοπιώδες το έργο τους. Σε κάθε περίπτωση όμως η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να θεωρείται πάντοτε φιλτάτη. Το λέμε αυτό με αφορμή την "πρώτη πράξη", ή αλλιώς το πρώτο θέμα που απασχόλησε το νέο Δ.Σ. και το οποίο εισήχθη για συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ποιο είναι το κατεπείγον θέμα; Μα η "σύγκρουση" ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (Α' ΕΠΚΑ) και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Φιλοπάππου, οι οποίοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις αυθαίρετες καταπατήσεις (Ρεστοράν "Διόνυσος", καταστροφή πλακόστρωσης Πικιώνη κ.ά.) ενώ παράλληλα εμποδίζουν και την καγκελόφραξη των τριών λόφων. Αφορμή για την κατεπείγουσα ανακίνηση του θέματος από τον ΣΕΑ είναι η δενδροφύτευση που επεχείρησαν μέσω της Συντονιστικής τους Επιτροπής την Περασμένη Κυριακή και η προαναγγελία ότι θα την επαναλάβουν και αυτήν την Κυριακή. Παρότι αναγνωρίζουμε πως κάθε δενδροφύτευση μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο είναι εξαιρετικά λεπτή υπόθεση, οι κάτοικοι όμως δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να αποκαθιστούν τη βλάστηση που κατεστράφη από τις αναφλέξεις του 2003. Αναφλέξεις που προκλήθηκαν από κρατικά συνεργεία που περιέφραζαν το χώρο και τον οποίο χώρο, ουδείς αρμόδιος φρόντισε μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει! Δεν αμφισβητούμε την προσπάθεια των αρχαιολόγων ώστε να διαμορφωθούν, να οργανωθούν οι τρεις λόφοι (Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών) να αναδειχθεί η σχέση τους με τα πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας. Εκείνο που μας προκαλεί έκπληξη είναι οι προτεραιότητες του κορυφαίου συλλογικού τους οργάνου. Δεν θάταν προτιμότερο για το Δ.Σ. αντί να "κηρύξει πόλεμο", να επεδίωκε μια φόρμουλα διαλόγου με τις κινήσεις των πολιτών; Δεν θάταν καλύτερο αντί να τα βάζει μαζί τους με αφορμή τις δενδροφυτεύσεις και την άρνηση να δεχθούν τα κάγκελα, αιτήματα που συναντούν ευρύτερη αποδοχή, να αναρωτηθούν μήπως οι κάτοικοι έχουν κάποιο μερίδιο στο δίκιο; Μήπως η καταστρατήγηση της νομιμότητας και η απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου δεν γίνεται από τους πολίτες που αντιδρούν αλλά από μεγαλόσχημους καταπατητές; Μήπως θάταν προτιμότερο οι αρχαιολόγοι να προσφύγουν (και αυτοί) στο ΚΑΣ (όπως έκαναν πρόσφατα οι κάτοικοι) και να αξιώσουν την αποβολή όσων πραγματικά καταπατούν και όχι να μάχονται εναντίον εκείνων που θέλουν τους λόφους χωρίς κάγκελα και με αποκατεστημένο το φυσικό τους περιβάλλον; Μήπως τέλος, η καλύτερη προστασία του χώρου είναι να υπάρχουν πολίτες που τον αγαπούν και που θα έκαναν τα πάντα για να τον προστατέψουν και να τον χαίρονται ελεύθερα; Με αυτούς τους πολίτες πρέπει να συναντηθούν οι αρχαιολόγοι και ο σύλλογός τους, γιατί επί της ουσίας και οι δύο πλευρές για το ίδιο πράγμα (πρέπει να) αγωνιούν και μάχονται.

Σ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ Από την "ΑΥΓΗ" 07/02/2008

Read more...

ΠΕΡΙ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ", ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ.

>> Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008

Δημοσίευση απο "kekropas" 6/2/2008

Φαίνεται ότι κάποιοι έδωσαν βάση σ'αυτά που γράφονται εδω και εβδομάδες στην BlogΌπερα, σχετικά με αυτό που εντέχνως επιχειρείται να παρουσιαστεί ως 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της Μαστίχας». Ήδη λοιπόν η ελάσσονα αντιπολίτευση του δήμου Χίου, θέτει θέμα νομιμότητας αυτού που παρουσιάζεται ως «Μεσογειακό Φεστιβάλ».

Διαβάστε εδω το σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της χιώτικης εφημερίδας «Αλήθεια».


Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, το «Φεστιβάλ», το οποίο κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρχει τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.


Η μυστικοπάθεια με την οποία περιβάλλεται το όλο εγχείρημα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Π.χ , το πρώτο βήμα για την δημιουργία οποιουδήποτε σοβαρού «Φεστιβάλ» είναι η συγκρότηση καλλιτεχνικής επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους σκοπούς, τους στόχους και τη λειτουργία του. Στην περίπτωση μας υπάρχει κάτι τέτοιο; Αν ναι γιατί δεν δίδονται τα ονόματα στην δημοσιότητα; Μήπως υπό τον φόβο βασκανίας; Το μόνο που γνωρίζουμε επισήμως είναι ότι ο Δήμαρχος Χίου θα είναι πρόεδρος της επιτροπής. Ειρήσθω εν παρωδώ, ο συγκεκριμένος δήμαρχος μόνον επίτιμος πρόεδρος μπορεί να υπάρξει, αφού η επαγγελματική του ιδιότητα (γιατρός), κάνει τη σχέση του με τον πολιτισμό ίδια με αυτή που έχει ο Πικάσο με την ιατρική.


Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η συγκρότηση καλλιτεχνικής επιτροπής είναι τυπικό θέμα. Τυγχάνει να έχουμε στα χέρια μας την έγγραφη πρόταση των (ιδιωτών) φερόμενων ως διοργανωτών του «φεστιβάλ» (των οποίων η εμπειρία από ανάλογες διοργανώσεις είναι μόνο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων). Με μεγάλη ευκολία μπορεί κανείς να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Ένας αχταρμάς «πολιτιστικών» δραστηριοτήτων εντελώς εμπορικού χαρακτήρα, από αυτούς που βλέπουμε κάθε χρόνο στην ελληνική περιφέρεια να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάθε είδους αρπαχτής. Ο αχταρμάς αυτός εδώ βαφτίζεται «φεστιβάλ». Η μόνη διαφορά με αυτά που παρακολουθούμε κάθε καλοκαίρι είναι τα ονόματα των «ατζέντηδων».


Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει απαραίτητη την ύπαρξη (σοβαρής) καλλιτεχνικής επιτροπής. Αν οι υπεύθυνοι του δήμου Χίου είχαν ρωτήσει κάποιους ανθρώπους σχετικούς με τον πολιτισμό θα μάθαιναν τι σημαίνει πρώτα από όλα «φεστιβάλ». Θα είχαν ίσως πάρει ιδέες για το πώς τα ελάχιστα (για την παραγωγή πολιτιστικού έργου) αλλά πάρα πολλά (για την τσέπη του δημότη) χρήματα που πρόκειται να διατεθούν, θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του νησιού (εκτός και αν ο σκοπός του υποτιθέμενου «φεστιβάλ» είναι άλλος).
Και κάτι ακόμη που μπορεί να είναι λεπτομέρεια αλλά έχει τη σημασία του, γιατί δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο το «φεστιβάλ» αντιμετωπίζει τον πολιτισμό. Στη γη του Όμηρου, του Κοραή, του Ψυχάρη, του Χρήστου και δεκάδων άλλων ανθρώπων του πνεύματος, η διοργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος παίρνει το όνομα ενός εμπορικοτουριστικού προϊόντος. «Τέχνη στη γη της Μαστίχας». Προτείνομε λοιπόν η επόμενη εμποροπανήγυρις που θα γίνει στο νησί να ονομαστεί «Εμποροπανήγυρις ο Ψυχάρης». Έτσι για να μην είμαστε ανακόλουθοι.

Read more...

ΤΟ ΠΑΛΛΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ - ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

>> Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008

“Ο Μεγαλέξανδρος
και ο καταραμένος Δράκος”

Θέατρο Παλλάς
7,8,9,10 Φεβρουαρίου 2008, 9:00 μ.μ.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το νεοσύστατο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ “Τέχνη στη Γη της Μαστίχας” – Χίος 2008 και την “Ελληνική Θεαμάτων”, θα παρουσιάσουν στις 7,8,9 και 10 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς τη θεατρική παράσταση “Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”, σε κείμενο-σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
Η συνεργασία αυτή είναι σημαντική γιατί αποτελεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης των περιφερειακών πολιτιστικών θεσμών.
“Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος” είναι μια θεατρική πρόταση για μεγάλους και μικρούς που τιμά μια σπουδαία θεατρική παράδοση, το Θέατρο Σκιών. Ένα σημαντικό είδος παραδοσιακού θεάτρου που εξακολουθεί να μας γοητεύει και να μας συγκινεί.
Ένας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο της πόλης και παραχωρεί νερό στους κατοίκους της μόνο αφού χορτάσει με ανθρώπους. Η όρεξη του ολοένα μεγαλώνει… Με διαταγή του Βεζύρη γίνεται καθημερινά κρυφή κλήρωση ανάμεσα σ’ όλους για τα επόμενα θύματα. Μια μέρα η κλήρωση ορίζει τη Ρωξάνη, τη μοναχοκόρη του Βεζύρη…

Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων: 20,25,30,35,40 ευρώ, παιδικό 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων
· Ταμεία του Παλλάς, CityLink
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ. 210 32 13 100
· Πιστωτική κάρτα, τηλ 210 8108181
· www.ellthea.gr
· Fnac (The Mall)

Πληροφορίες επικοινωνίας
Γιάννα Τριανταφύλλη 6944 902980
Γιάννης Παλαβούρας 6937 658980
Και ενώ πλησιάζουν οι μέρες για τις παραστάσεις του "Μεγαλέξανδρου" στο Παλλάς, τα ερωτήματα που έχουν τεθει στην BlogΌπερα, απο τον φίλο Kekropa και αφορούν την λειτουργία του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ “Τέχνη στη Γη της Μαστίχας” , παραμένουν.
Επαναλαμβάνουμε το mail του kekropa:
Αγαπητή BlogΌπερα,
με έκπληξη διαβάζω στις Αθηναϊκές εφημερίδες ότι συμπαραγωγός της εξαιρετικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου είναι το νεοσύστατο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ "Τέχνη στη γη της Μαστίχας". Η παράσταση έχει παιχθεί εδώ και πολύ καιρό στη Χιο στην Πάτρα και την Αθήνα. Γιατί πουθενά δεν εχει αναφερθεί ο προαναφερθείς συμπαραγωγός; Πως προέκυψε ξαφνικά; Γιατί ακόμη και τώρα αναφέρεται μόνο στις αθηναϊκές εφημερίδες; Ποιοι φοβούνται "μην μας πάρουν είδηση", στο νησί; Πότε συστάθηκε το εν λόγω Φεστιβάλ; Με ποιες χρηματοδοτήσεις; Με ποια καλλιτεχνική επιτροπή; Ποιοι άνθρωποι σχετικοί με τον πολιτισμό συμμετέχουν; Ποιά σχέση έχει με άλλους πολιτιστικούς φορείς (Πλην του ΔΗΠΕΘΕ) του νησιού; Τελικά, ποια αρπαχτή πάλι θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της Χίου;
Σ.Σ Τό Δημοτικό Συμβούλιο, είχε εγκρίνει ομόφωνα τη λειτουργία του φεστιβάλ, με τον όρο να συσταθεί καλλιτεχνική επιτροπή που θα καθορίζει τους προσανατολισμούς και την λειτουργία του εν λόγω θεσμού. Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Άς μην ξεχνάμε οτι οι 500.000 ευρώ, που προβλέπεται να ξοδευτούν, είναι πολλά χρήματα και η διαχείρηση τους θα πρέπει να γίνει προς όφελος της πολιτιστικής αναβάθμισης του νησιού. Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δρομολογηθεί μια τέτοιου είδους αναβάθμιση, είναι θέμα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο κάθε άσχετος. Χρειάζεται οποσδήποτε την συνδρομή ανθρώπων σχετικών με τον πολιτισμό.

Read more...

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

>> Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2008

Στην Πλατεία Κολοκοτρώνη

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση καλούν μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 2:00 μ.μ. στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ως απάντηση στη «μεγαλύτερη εθνικιστική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Αθήνα», που έχουν ανακοινώσει φασίστες, που το τελευταίο εξάμηνο έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 20 επιθέσεις.

Η είσοδος του ΛΑΟΣ στη βουλή και στις περισσότερες περιπτώσεις, η προκλητική ολιγωρία της αστυνομίας, αν όχι η συμμετοχή της, έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Το Δεκέμβρη 5 Πακιστανοί δέχονται επίθεση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στο Αιγάλεω (πορεία αλληλεγγύης) από ομάδα φασιστών, ενώ σε λιγότερο από ενάμιση μήνα γίνεται νέα επίθεση πάλι σε Πακιστανούς σε διπλανό σπίτι.

Επίθεση δέχθηκε και η Λέσχη Υπογείως της Καλιδρομίου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ στο Παγκράτι το Σεπτέμβρη, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιθέσειςτον Οκτώβρη μέσα σε μια βδομάδα σε φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη, και σε μετανάστες στο Σύνταγμα και στο Θησείο.

Δεν μένουν πίσω βέβαια και οι μπάτσοι: τον Οκτώβριο εξαπέλυσαν
επίθεση σε καταυλισμό Ρόμα στο Βοτανικό, ενώ αυτή τη βδομάδα ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση σκούπα στον καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο λιμάνι της Πάτρας.

Πηγή: indy.gr

Read more...

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP