Αναγνώστες

ANAPARASTASIS (ΤΡΕΙΛΕΡ)

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ...ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ!

>> Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκφράζοντας τις παιδαγωγικές αντιρρήσεις στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης. Του Aρίστου Αναγνώστου απο την TVxs.

«Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των δασκάλων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού.

Παρέλαση με το ζόρι

Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν με …άνωθεν επιβολή. Αυτή είναι η απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το οποίο απαρτίζουν ο επίκουρος καθηγητής, Αθανάσιος Αϊδίνης και οι λέκτορες Τάσος Λιάμπας και Έφη Παπαδημητρίου. Με ομόφωνη απόφασή του το εποπτικό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις «ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως Επιστήμης της Εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο».

Δάσκαλοι: Η Ιστορία μιλά από μόνη της

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ. Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θυμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι: «Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές. Η μόνη περίοδος που τέθηκε ουσιαστικά ζήτημα κατάργησής τους ήταν αμέσως μετά τη χούντα. Όμως οι παρελάσεις έμειναν ανέγγιχτες από οποιαδήποτε απόπειρα «εκσυγχρονισμού» ακολούθησε και έτσι μέχρι σήμερα μαθητές και μαθήτριες συνεχίζουν να παίζουν τα στρατιωτάκια με τους εκπαιδευτικούς (και ιδίως τους/τις γυμναστές/τριες) σε ρόλο «επιλοχία».

Από τη σκοπιά της παιδαγωγικής


«Προφανώς, η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά. Αφού όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται «έξω» και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Έτσι όμως η «εγχάραξη» επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι «συνθήκες πρόσληψης» είναι σχεδόν ιδανικές (πολύ θα θέλαμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται «έξω» και με «παιχνιώδη» διδακτική προσέγγιση).

Όμως τι ακριβώς «εγχαράσσεται»;


α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην πράξη περιορίζεται στους/ις σημαιοφόρους και αποτελεί καταφανώς επικοινωνιακό τρικ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται διόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.

β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός:
Όλοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση, που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να «στοιχιζόμαστε» βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει -παβλοφικά-η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό».

γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια «χορηγούν» μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας.

δ) Υποβιβασμός του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο «υπήκοο»:
Από ποιο φεουδαρχικό χρονοντούλαπο άραγε βγαίνουν αυτοί οι «επίσημοι» που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα (δεσπότης, στρατηγός, νομάρχης -οι αρχές και εξουσίες του τόπου) επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους υπηκόους τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας την κεφαλή δεξιά (ενώ ταυτόχρονα κοιτάνε λοξά τη «στοίχισή» τους και ακόμα πιο λοξά τη «ζύγισή» τους);

ε) Κιτς και αισθητική κακογουστιά: Εκτός από τον τρόπο που κινούμαστε και τα ρούχα που φοράμε στην παρέλαση ακούμε και μουσική (δεν υπάρχει τελετουργία χωρίς μουσική υπόκρουση άλλωστε, εκτός από αυτές που απαιτούν πλήρη σιωπή). Και τι μουσική! Στρατιωτικά εμβατήρια (την κακοποίηση, δηλαδή, της όποιας συμφωνικής παράδοσης της Δύσης) που επενδύουν μουσικά κάποια άτεχνα στιχάκια εθνικιστικού κρεσέντου.

στ) Eθνικιστική μονοπολιτισμικότητα: Παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί «σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών» οι παρελάσεις αποτελούν έναν ακόμη μηχανισμό (τον πιο χοντροκομμένο, ίσως) για την επιβολή είτε της αφομοίωσης είτε της ρατσιστικής απόρριψης και του αποκλεισμού του «διαφορετικού» από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «καθιερωμένες» πλέον αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα των αλλοδαπών σημαιοφόρων το αποδεικνύουν περίτρανα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 7:33:00 π.μ.  

Αυτο που μου αρεσε στην ΕΣΣΔ
ηταν οι παρελασεις
στην κοκκινη πλατεια.

οι παρελασεις ηταν η χαρα των κομμουνιστων.
Και στην Ελλαδα μπροστα-μπροστα στην παρελαση οι αγωνιστες του ΕΑΜ

Γιατι θελετε να μας στερησετε αυτην την χαρα?

φασιστομουτρα.

Andriou 25 Οκτ 2009, 8:07:00 π.μ.  

Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το κείμενο αγαπητέ, θα είχες καταλάβει γιατί θέλουμε να σου...στερήσουμε αυτή τη "χαρά". Επειδή αντιλαμβάνομαι όμως ότι μπορεί να σου πέφτει λίγο "βαρύ", θα σου εξηγήσω με λίγα λόγια:

α) Γιατί τα παιδιά μας δεν είναι θέαμα σε τσίρκο για να σου προσφέρουν "χαρά" και να τούς κουνάς την κιτσάτη πλαστική σημαιούλα.
β) Γιατί τα παιδιά δεν είναι ο ...κόκκινος στρατός για να εκτελούν ασκήσεις ακριβείας σταλινικής έμπνευσης, στην κόκκινη πλατεία!
γ) Ούτε αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης είναι τα παιδιά για να τα "τιμήσουμε" με αυτόν τον ηλίθιο τρόπο αντί να φροντίσουμε να κάνουμε πραγματικά τα οράματα για τα οποία πολέμησαν (π.χ να εξαλείψουμε οποιαδήποτε μορφή φασισμού).
και δ) γιατί εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να γίνει το παιδί μου θέαμα προς τέρψιν των ανώμαλων "αρχαιολατρών" που συνωστίζονται σε κάθε παρέλαση και κοιτάν τα παιδιά με γουρλωμένα μάτια και σάλια να τρέχουν!

Ελπίζω να σε κάλυψα!

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 10:21:00 π.μ.  

ειρωνευτηκα
δεν ειμαι ΚΚΕ

αλλα στις παρελασεις καμαρωνα τα παιδια μου.
και τα ελληνικα νειατα.

την παιδοφιλια ψαξτην στον πολιτικο σου χωρο

Υ.Γ.
Και οι ηλιθιοι του ΚΚΕ την ιδια αποψη μαζι σου εχουν σημερα.

πατε χερι-χερι στο δρομου του αφελληνισμου

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 10:40:00 π.μ.  

Και πως θα δει ο γείτονας το παιδί που είναι σημαιοφόρος;
Είστε καλά που θα καταργηθούν οι παρελάσεις.
Εμείς μεγαλώσαμε με τα:
Ζήτω το Έθνος , Ζήτω η 21η Απριλίου, Ζήτωσαν οι Βασιλείς.
Να καταργηθούν τα όσια και ιερά;
Άσε που με το τίποτα περνάμε καλά.

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 11:44:00 π.μ.  

ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΥΝΕΛΘΕ
ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΩ ΤΕΛΕΤΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
ΧΟΧΟΧΟ

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 1:26:00 μ.μ.  

ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΩ ΤΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ .
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Andriou 25 Οκτ 2009, 3:06:00 μ.μ.  

Ανωνυμος είπε:

"την παιδοφιλια ψαξτην στον πολιτικο σου χωρο"

Την παιδοφιλία την ψάχνουμε στούς χώρους της αρχαιολατρείας μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται ο δικός μου χώρος. Αντίθετα ο δικός σου έχει περίοπτη θέση!
Τούς παιδόφιλους πάντως θα τούς βρούμε σε κάθε παρέλαση, να τρίβουν τα χέρια τους (και ...οτι άλλο προκύψει) απο την "χαρά" τους.
Αν λοιπόν εσύ θέλεις να τούς δίνεις τη "χαρά" αυτή με τα παιδιά σου δεν έχω κανένα λόγο να σε εμποδίσω. Τα δικά μου πάντως δεν πρόκειται να γίνουν θέαμα προς τέρψη του κάθε εθνικιστή ή άλλου ανώμαλου!!!

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 4:26:00 μ.μ.  

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ανώνυμος 25 Οκτ 2009, 4:54:00 μ.μ.  

Για τα παιδιά σου που τα στέλνεις να τα κάνουν μπανιστίρι οι αρχαιολάτρες παιδόφιλοι κολλητοί σου σε ρώτησε ο άνθρωπος!
Και απάντηση δεν βλέπω! Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Βρε λές...

Ανώνυμος 26 Οκτ 2009, 9:46:00 π.μ.  

ΡΕ ΣΥ
ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ?

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ.

Ανώνυμος 26 Οκτ 2009, 10:44:00 π.μ.  

Τρείς φορές σε ρωτάνε και απαντάς άλλα αντ' άλλων.
Μάλλον έχει δίκιο ο Ανώνυμος 4:54 να σε υποψιάζεται.
Λοιπόν φίλε μου μην ανησυχείς. Ακόμη και να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, η Ταϋλάνδη θα είναι πάντα στη θέση της! Μην στεναχωριέσαι λοιπόν. Δεν θα σου λείψει τίποτα.

Ανώνυμος 26 Οκτ 2009, 7:26:00 μ.μ.  

ειστε αρρωστημενα μυαλα.

μονο ο φιλος μου ο Παντελης ξεχωριζει απο την παρεα σας
γιατι εχει χιουμορ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
(ΚΡΟΣΤΑΝΔΗ 1921)

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP